RIJEČKIH TOP 30: Ovo su riječke tvrtke s najvećim prosječnim plaćama

Foto. Elvira Marić

Specijalizirana mrežna stranica Firmoteka.hr analizirala je javno dostupne podatke i došla do popisa 30 riječkih tvrtki s najmanje petero zaposlenih koje isplaćuju najviše prosječne plaće

Firmoteka.hr je „hrvatska internet stranica specijalizirana za pružanje javno dostupnih poslovnih informacija o poslovnim subjektima koji imaju obvezu javne objave financijskih podataka“ te „omogućuje najjednostavniji i najbrži uvid u javno dostupne podatke o pravnim i fizičkim osobama za koje postoji obveza javne objave“, stoji u zaglavlju mrežne stranice www.firmoteka.hr koja je nedavno objavila rezultate svog istrživanja o riječkim tvrtakama s najmanje petero zaposlenih koje isplaćuju najviše prosječne plaće.

Kolika je prosječna plaća u Gradu Rijeci? U Firmoteci.hr u obzir su uzeli samo tvrteke odnosno „realni sektor“ – u izračuna prosječne plaće nisu u obzir uzimali zaposlene u državnoj službi „koji čak znaju dignuti prosjek“, izostavili su i plaće isplaćene kroz udruge a promatrali su kolika je prosječna plaća u tvrtkama koje su obveznici poreza na dobit.

I kolika je prosječna plaća u d.o.o., d.d. i j.d.o.o. u Gradu Rijeci? Iz Firmoteke.hr ističu kako su analizu napravili na uzorku 4.558 aktivnih tvrtki, a te tvrtke zapošljavaju ukupno 30.699 djelatnika. Izvor podataka je FINA, GFI za 2017. godinu.

Prema tom izračunu ispada kako je prosječna plaća u Gradu Rijeci 5.166,12 kn što Rijeku svrstava na sedmo mjesto među većim gradovima u RH po visini prosječnih plaća u tvrtkama. Odmah iza Rijeke je Karlovac s 5.081,93 kn a ispred Rijeke se smjestio Slavonski Brod s visinom plaće od 5.207,67 kn. Za usporedbu, najveću prosječnu plaću u tvrtkama imaju radnici u Koprivnici – 6.317,96 kn, dok je Grad Zagreb na drugom mjestu s prosjekom 5.998,60 kn.

Koliko zaposlenih u Rijeci prima veću plaću od prosječne?

U Rijeci prema Firmoteci.hr ima 736 tvrtki koje isplaćuju plaću veću od prosjeka grada Rijeke. U tih 736 firmi radi 13.256 osoba, što govori da preko 16,15% tvrtki isplaćuje veću plaću od prosjeka te da čak 43,18% zaposlenih radi u tim tvrtkama. A „krema“ su tvrtke koje daju barem 50% veće plaće od prosjeka Grada Rijeke – takvih tvrtki ima 176, znači u tim tvrtkama je prosjek plaće barem 7.750 kn.

Na temelju svih tih podataka, u Firmoteki.hr izlistali su TOP 30 tvrtki u Gradu Rijeci po visini prosječne plaće. Uvjet je bio da imaju barem petero zaposlenih, predali GFI za 2017.

Tvrtke su poredane po abecednom redu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari