ZA 70 UČENIKA!

Riječkim osnovnim školama se sljedeće školske godine pridružuje 60 pomoćnika u nastavi

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović održao je prvi kolegij gradonačelnika u ovom mandatu.

Između ostalog, donesene su odluke o uključivanju 60 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika za 70 učenika s teškoćama u osnovnim školama čiji je osnivač Grad Rijeka za nastavnu 2021./2022. godinu.

„Osim što smo prema pravilniku obvezni donijeti ove odluke prije početka nove školske godine, one čine značajan dio dokumentacije za provedbu i prijavu projekta Rinkluzija. Radi se o EU projektu kroz koji se od 2014. godine dominantno osiguravaju sredstva za pomoćnike, a natječaj za financiranje pomoćnika u sljedećem razdoblju otvoren je do 8. srpnja. Ovim ćemo pomoći da se inkluzivni proces u razredu odvija neometano i da učenici i njihovi roditelji koji do prije desetak godina nisu ni mogli sanjati da će biti u redovnom sustavu, ovim projektom to mogu ostvariti“, kazala je Marija Japundža-Broznić iz Odjela za odgoj i školstvo.

Pored sredstava iz EU fondova, Grad Rijeka osigurava i dio svojih vlastitih sredstava za plaće pomoćnika, a tu se radi o učenicima za koje u ovom trenutku dokumentacija još uvijek nije spremna za prijavu na EU fondove. I za te učenike će se do kraja ljeta donijeti potrebne odluke, kako bi i oni mogli neometano pohađati nastavu u novom školskoj godini.

Nedavno je premijerno prikazan prvi dokumentarac o pomoćnicima u nastavi, kojim je uokvireno protekle četiri godine provedbe projekta Rinkluzija, ali i ukazano na sav značaj i važnost te profesije.

Do 11. listopada raspisan je Javni poziv za dostavu prijava za sufinanciranje Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat u 2022. godini. Zbog posljedica pandemije koronavirusa, koja je utjecala na smanjenje prihoda od spomeničke rente, u 2021. godini sufinancirane su obnove tek dvije grobnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari