BRIGA O ZDRAVLJU

Rijeka 1. Hrvatski dan šećerne bolesti obilježava savjetovanjima građana s dijabetolozima o prevenciji i liječenju šećerne bolesti

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Prvi Hrvatski dan šećerne bolesti (14. svibnja) u Rijeci će se obilježiti javnozdravstvenom i edukativnom kampanjom kojom se želi podići svjesnost o šećernoj bolesti, velikom javnozdravstvenom i globalnom problemu

Nositelji akcije su Klinički bolnički centar Rijeka i Medicinski fakultet u Rijeci u suradnji s Udrugom dijabetičara Mellitus Rijeka, a program je raspoređen u dva dana.

U petak, 13. svibnja, od 15 do 20 sati u Poliklinici lokaliteta Rijeka za pacijente se organizira DAN OTVORENIH VRATA Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma uz konzultacije i individualne savjete dijabetologa o liječenju šećerne bolesti. Prijave za termin mogu se obaviti putem telefona 051/658-451.

Subota (14. svibnja) rezervirana je za SUBOTNJI RAZGOVOR S DIJABETOLOGOM za sve zainteresirane, kada će građani moći dobiti sve informacije o dijabetesu na jednom mjestu uz savjete i poruke s edukativnih predavanja. Program se održava u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16) od 8 do 14 sati. Predavanja stručnjaka predviđena su u terminu od 10 do 11:30.

Šećerna se bolest naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Komplikacije umanjuju kvalitetu života oboljelih, a istodobno liječenje komplikacija čini najveći udio u troškovima liječenja šećerne bolesti.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da je u Hrvatskoj 2021. registrirano 327 785 oboljelih, odnosno tek 60 % osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se ukupan broj oboljelih procjenjuje na oko
500 000.

To pretpostavlja da gotovo 10 % ukupnog stanovništva Hrvatske boluje od šećerne bolesti, a u populaciji starijoj od 65 godina njih čak četvrtina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari