POTREBA ZA NJIMA SVE JE VEĆA

Video | Uz Međunarodni dan sestrinstva: Uskoro će liječnici raditi bez medicinskih sestara?!

Iza ovih nesebičnih ljudi koji čine okosnicu zdravstvenog sustava su dvije pandemijske godine u kojima su iskazali profesionalnost, požrtvovnost i humanost. Nije bilo lako ali su uspjeli.

Medicinske sestre i tehničari nezamjenjiv su dio zdravstvenog sustava, što je više nego ikada bilo jasno tijekom dvije pandemijske godine. U Hrvatskoj ih ima oko 35 tisuća, a potreba za njima sve je veća. Svoj su dan danas obilježili na Korzu znanstvenom tribinom, edukacijama i štandovima.

Nažalost, medicinskih sestara i tehničara kronično nedostaje

U ovom trenutku u Domu zdravlja PGŽ 80 medicinskih sestara ima jedan od uvjeta za mirovinu

“Na naš natječaj, kad ga raspišemo, jave se jedna ili dvije medicinske sestre i to je sada problem kojeg uspijemo riješiti, ali za par mjeseci bit će problema i možda će neki liječnik raditi bez medicinske sestre”, rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja PGŽ Rozmari Tusić.

“Bilo nam je zaista teško uskladiti sve potrebe bolesnika i poslovne obveze sa obiteljskim i privatnim životom ali evo mogu reći i vjerujem da će se sve kolegice i kolege složiti da smo zaista to uspjeli na dobrobit naših pacijenata”, ističe Sanja Milinković iz Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka za Kanal Ri.

“Mi pratimo čovjeka od samog začeća, rođenja… cijeli njihov put do samog kraja, do zadnjeg izdaha – znači, tu je velika uloga medicinske sestre i tehničara”, ističe Marica Komosar Cvetković, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Thalassotherapia Opatija.

Pandemija je učinila svoje

Povoljnija epidemiološka slika i sve manji broj oboljelih od covida unijeli su tračak optimizma u zdravstveni sustav. Ipak, pandemija je učinila svoje.

“Neke bolesti su se zanemarile i u biti sadA dolaze ti rizici čimbenika na pacijente… sad dolazi do pogoršanja, ali evo trudimo se vratiti u sustav, da pacijenti što manje čekaju i da budu na vrijemE primljeni.”, dodaje Marica Komosar Cvetković.

Medicinska škola u Rijeci već dugih 75 godina kroz teoriju i vježbe odgaja mlade kadrove, buduće medicinske sestre i tehničare. Danas, kako bi odgovorili na sve izazove oni moraju imati puno višu razinu znanja nego nekada.

Nastojimo poučiti provođenje zdravstvene njege koja je temelj naše profesije, provođenju terapij, medicinsko tehničkih zahvata. Ulažemo u projektnu nastavu, koristimo istraživačke metode rada kako bi učenike već pripremili, dali im temelje za proučavanje znanosti.”, ističe Kristina Škorić, nastavnica u Medicinskoj školi.

Tijekom godina dolazi do promjena.

Profesionalnost, požrtvovnost i humanost odlikuje ovo zanimanje koje je percipirano uglavnom kao žensko. Tek je 60-tih godina prošlog stoljeća prvi muškarac ušao u sestrinstvo. Ipak, tijekom godina dolazi do promjena.

“Recimo, u razredu od 28 njih bude 5 do 6 dečki i vidimo koliko vole ovu profesiJU. I zaista, vidimo na terenu – muškarci unapređuju našu profesiju, dodaje nastavnica Kristina Škorić.

Jedan od njih je i Marin koji je ovu profesiju izabrao upravo zato što u njoj nema puno muškaraca.

“Osjećao sam neku potrebu, da je to neko zanimanje u kojem se može i muško pronaći i u Kojem se može osjećatI zadovoljno time što pomaže osobama. I što znamo da sa svakim svojim postupkom nekome spašavamo život ili pomažemo da preboli.”, kaže Marin Kesten, učenik lV razreda Medicinske škole u Rijeci.

Obrazovanje je moguće nastaviti na studiju sestrinstva

Nakon srednje medicinske škole, obrazovanje je moguće nastaviti na studiju sestrinstva. Učinile su to i Lucija i Lorena.

“Sestrinstvo sam upisala kako bi proširila svoje znanje, kako bi napredovala u svojoj profesiji i kako bi možda uspješno odradila neka istraživanja.”, kaže Lucija Gojak, studentica prediplomskog stručnog studija sestrinstva.

“Nakon što se situacija s koronom malo smirila ponovno smo u doticaju s pacijentima, možemo razgovarati s njima – jer mi nismo tu samo kako bi njegovali njih, već da tu stvorimo povjerenje, da razgovaramo i da riješimo probleme”, ističe Lorena Žagar, studentica prediplomskog stručnog studija sestrinstva.

Nažalost, medicinskih sestara i tehničara kronično nedostaje. U ovom trenutku u Domu zdravlja PGŽ 80 medicinskih sestara ima jedan od uvjeta za mirovinu, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari