OKO 150 SUDIONIKA

Galerija | Rijeka domaćin 14. Susreta gradova i općina – prijatelja djece, program pod motom „Kultura je hura!“

  1. Susret gradova i općina – prijatelja djece održan je pod motom „Kultura je hura!“ i u Rijeci je okupio oko 150 sudionika, predstavnika 28 gradova i općina koji nose titulu gradova – prijatelja djece.

Susret gradova i općina – prijatelja djece je godišnja tematska manifestacija na kojoj se razmatraju različite teme i prezentiraju primjeri dobre prakse od interesa za djecu, a tema ovogodišnjeg susreta je kultura.

Program je započeo svečanim otvorenjem u Art kinu, a nastavio se u ustanovama u kulturi, odnosno Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti i Palači šećerane.

Prisutnima su se na otvorenju obratili zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, dopredsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Sanja Škorić te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Zamjenik Palčevski istaknuo je kako Rijeka od 2005. godine nosi titulu grada – prijatelja djece te kako je ponosan domaćin ovogodišnjeg susreta.

„Biti prijatelj djece znači brinuti o djeci, o njihovom zdravlju, odrastanju, obrazovanju, hobijima, usmjeravati ih na njihovom životnom putu. Moje zahvale idu svima u Rijeci koji brinu o djeci i svojim angažmanom doprinose tome da Rijeka bude bolji grad u kojem djeca mogu živjeti u atmosferi tolerancije, da se uče radoznalosti, otvorenosti i prihvaćanju raznolikosti jer to je naše bogatstvo“, rekao je Palčevski.

Kako je istaknula Sanja Škorić, Rijeka je po drugi puta domaćin ovog susreta, a budući da je tema ovog susreta kultura, rekla je kako Rijeka ima što pokazati. „Vjerujem da govorim u ime svih kada kažem da se veselimo vidjeti Dječju kuću i sudjelovati u programima koje su pripremile riječke ustanove za kulturu“.

Okupljenima se obratila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. „Konvencija o pravima djeteta obuhvaća sva prava djece, između ostalog i pravo na igru, razonodu, slobodno vrijeme, ali i sudjelovanje u kulturi. Drago mi je što su s nama i djeca, predstavnici gradova i općina prijatelja djece koji su prepoznali važnost ostvarivanja kulturnih prava u odrastanju djece u lokalnoj zajednici“, zaključila je Pirnat Dragičević.

U glazbenom programu svečanog otvorenja nastupaju Maja Bogdanović, Sara Dragelj, Lora Prpić, Mila Zdjelar i Carlo Božić, sudionici projekta PjesmaRIca.

Program je nastavljen u riječkom art kvartu gdje se održala panel rasprava „EPK jučer, danas, sutra“ na kojoj su sudjelovali pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, ravnateljica Art kina Slobodanka Mišković, Kristijan Benić iz Gradske knjižnice Rijeka i ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir te radionicama – Izrada šećernih kampanula, Igra sjene i marionete, Kviz za filmoljupce, Tvorničke igre i MMSU memory.

Cilj svih aktivnosti bila je prezentacija najvažnijih postignuća Grada Rijeke u području kulture za djecu te prenošenje tih znanja i iskustava zainteresiranim gradovima i općinama.

Grad Rijeka nosi titulu Grad – prijatelj djece od 2005. godine, a 2010. godine bio je domaćin 4. Susreta na temu Zdrava prehrana od prvog dana.

Organizatori 14. susreta Gradova i općina – prijatelja djece su Grad Rijeka i Središnji koordinacijski odbor Akcije Gradovi i općine – prijatelji djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari