RIJEKA DUGUJE DRŽAVI 70 MILIJUNA KUNA… a Hrvatska darovala Rijeci zemljište vrijedno 800 tisuća kuna

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i ministar državne imovine Goran Marić održali su u Rijeci radni sastanak posvećen rješavanju dugogodišnjih neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

Na sastanku posvećenom djelotvornom aktiviranju imovine u vlasništvu Republike Hrvatske na korist lokalne zajednice razmatrane su mogućnosti učinkovitoga rješavanja imovinskih odnosa na lokalnoj razini, s posebnim osvrtom na poslovne prostore u vlasništvu Grada koje koriste tijela državne uprave radi mogućeg prijeboja plaćanja najamnine te na stanove u vlasništvu Republike Hrvatske kojima upravlja Grad Rijeka, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar Marić i gradonačelnik Obersnel zatim su potpisali Ugovor o darovanju nekretnina. Na temelju Ugovora Ministarstvo državne imovine Gradu Rijeci daruje nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na području Drenove za potrebe izgradnje komunalne infrastrukture i pristupnih cesta između naselja Bok i Drenovski put. Vrijednost darovanih nekretnina procijenjena je na više od 800 tisuća kuna, a potpisom ovog ugovora omogućeno je da se u potpunosti završi imovinsko-pravna priprema potrebna za dovršetak izgradnje prometnice koja povezuje naselje Bok i Drenovski put.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo održanim radnim sastankom s ministrom državne imovine Goranom Marićem sa suradnicama, ocijenivši kako se radilo o vrlo konstruktivnom i uspješnom susretu.

Gradonačelnik Obersnel je naglasio kako će se velik dio problema vlasništva riješiti Zakonom o upravljanju državnom imovinom, koji predlaže da na lokalnu samoupravu prenese vlasništvo objekata poput vrtića, škola, zdravstvenih ustanova i sportskih objekta, čije je vlasništvo u procesu prelaska iz društvenog u privatno ostalo neriješeno.

„Neriješeni imovinski odnosi su uvijek problem i u kontekstu investicija. Primjerice, imali smo situaciju da su neke škole ili vrtići građeni na zemljištu koje je sada evidentirano kao vlasništvo Republike Hrvatske. Zbog neriješenih odnosa nismo mogli prijaviti takve objekte za programe energetske učinkovitosti i dobiti europska sredstva za njihovu obnovu. Novim zakonom i rješavanjem takvih odnosa više neće biti problem,“ ocijenio je gradonačelnik Obersnel, dodavši:

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

„Dotakli smo se i drugih problema, gdje nastojimo određena dugovanja Grada Rijeke koja postoje prema RH riješiti kroz poslovne prostore u kojima rade državne institucije, a dogovorili smo i da u vlasničkom smislu razriješimo i sve poslovne prostore gdje smo suvlasnici, na način da definiramo koji će poslovni prostori ostati u vlasništvu Grada, a koji u vlasništvu Republike Hrvatske,“ kazao je gradonačelnik Obersnel izrazivši uvjerenje da će kvalitetnije upravljanje državnom imovinom potaći i nedavno otvaranje ureda Ministarstva državne imovine u Rijeci.

Ministar Marić istaknuo je kako je sastanak bio vrlo učinkovit, budući da su na njemu pronađeni načini rješavanja svih neriješenih pitanja.

„Na temelju predloženih rješenja, koja se temelje i na prijedlogu Zakona o državnom imovini koji sljedeći tjedan ide u drugo čitanje, neće imati koristi samo Grad Rijeka, već će i Republika Hrvatska riješiti mnoge svoje poteškoće na temelju potraživanja, aktivirat će se imovina na području grada Rijeke, poticat će se zaposlenost i investicije. Izbjegavaju se sudski sporovi, u nekim slučajevima doći će i do izvansudskih nagodbi, ali – što je najvažnije – pronašli smo rješenja za sve neriješene odnose između RH i Grada Rijeke,“ kazao je ministar Marić, na novinarsko pitanje odgovorivši kako se radi o oko 70 milijuna kuna dugovanja Grada Rijeke, koje će se naplatiti prelaskom vlasništva nekretnina s Grada Rijeke na RH, i to onih nekretnina koje država već koristi, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Ministar Marić je najavio kako bi se sve dogovoreno trebalo realizirati do kraja 2018. godine, s time da bi se u narednih dva mjeseca trebalo riješiti i dodjela šest stanova namijenjenih socijalno najugroženijim građanima.

Sastanku su prisustovali i Denis Šulina, pročelnica Odjela za upravljanje imovinom Grada Rijeke i Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari