Rijeka i ove godine domaćin Tjedna upoznavanja groblja Europe

Foto: Riječanin

U povodu ovogodišnjih otvorenih dana riječkih groblja izdane su dvije brošure

Po peti put zaredom, Rijeci će se prigodnim programom čiji je naglasak na vojnim grobovima i spomen-obilježjima u ponedjeljak i srijedu, 27. i 29. svibnja uključiti u Tjedan upoznavanja groblja Europe.

„Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije groblja. Ovdje smo upravo zato da građani Rijeke i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen“, ističu u Komunalnom društvu Kozala, koji je organizator riječkog dijela manifestacije.

Tanja Šušić, Nives Torbarina i Daina Glavočić

Kako je istaknula direktorica KD Kozala Nives Torbarina, u povodu ovogodišnjih otvorenih dana riječkih groblja izdane su dvije brošure – kao nastavak na glavnu temu tiskana je brošura „Vojni grobovi na groblju Kozala“ koja se može dobiti na ulazu u groblje, a ove su godine svoju brošuru dobila i manja riječka groblja: Zamet, Gornja i Donja Drenova, Draga i Sveti Kuzam.

Svečano otvaranje u ponedjeljak na Kozali

Tjedan upoznavanja groblja Europe započinje u ponedjeljak 27. svibnja svečanim otvaranjem u 18,00 sati ispred ulaza u groblje Kozala, prigodnom glazbenom pratnjom i izlaganjem fotografija vojnih grobova i spomen-obilježja na groblju Kozala, nakon čega će uslijediti edukativna šetnja i upoznavanje s grobljem uz stručno vodstvo povjesničarke Daine Glavočić.

Program će se ponoviti i u srijedu 29. svibnja s početkom u 18,00 sati.

„Odnos prema svojoj povijesti i značaju pokojnika u mirnodopskim, ali i turbulentnim ratnim vremenima ogleda se i na vojnim grobovima i spomen obilježjima vojnicima i žrtvama, pobjednika i gubitnika. Riječki je Municipij odmah po završetku Prvog svjetskog rata nastojao dati svoj obol općem europskom trendu pomirenja i proslavi završetka rata izgradnjom kosturnice za posmrtne ostatke donedavnih neprijatelja, jer groblja su mjesta na kojima s punim pravom vrijedi misao nekad neprijatelji, danas braća“, stoji u brošuri o vojnim grobljima.

Kako je kazala povjesničarka Glavočić, vojni grobovi i spomen-obilježja do sada nisu bili u fokusu javnosti, pa će ovogodišnji Tjedan upoznavanja groblja Europe biti prilika za podsjećanje na žrtve stradale u vojnim sukobima, ali i nakon njih.

Radi se o oko dvije tisuće imena, popisanih ili pokopanih u individualnim grobnicama, ali i zajedničkim kosturnicama. Tako se na groblju, uz individualne grobove, nalazi partizansko groblje, spomenik žrtvama holokausta, grobovi pripadnika nekadašnje Garibaldijeve vojske, koji su se zatekli, živjeli, ostarjeli i umrli u Rijeci, monumentalna kosturnica palim vojnicima u Prvom svjetskom ratu, kao i spomen-obilježje njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata.

„Tijekom obilaska skrenut će pažnja i na neke događaje iz povijesti, odnosno ekshumacije, koje su temeljem tadašnjeg zakona morale biti provedene na vojnim grobljima nakon Drugog svjetskog rata“, kazala je Glavočić.

Osim brošura, za posjetitelje su pripremljene i razglednice, pa će moći poslati “Pozdrav s puta europskih grobalja”.

Tjedan upoznavanja groblja Europe

Tjedan upoznavanja groblja Europe („Week of Discovering European Cemeteries“) u razdoblju od 24. svibnja do 2. lipnja organizira Međunarodno udruženje značajnih groblja Europe ASCE osnovano 2002. godine, u kojem su Rijeka i groblje Kozala članstvo stekli 2004. godine uz poznata hrvatska groblja Mirogoj i Varaždin, te nastavno Karlovac, Zadar, Dubrovnik.

Danas udruženje okuplja 180 groblja iz 22 europske zemlje i ima za cilj promociju groblja kao fundamentalnog dijela baštine humanosti čovječanstva, podizanje svijesti o važnosti monumentalnih groblja, njihovih urbanističkih rješenja, arhitektonskih i umjetničkih spomenika, socioloških i povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

U svrhu promoviranja i pozicioniranja groblja kao elementa turističke ponude Rijeke, s naglaskom na otkrivanje njezine povijesti, spomeničke i umjetničke baštine, KD Kozala svim je posjetiteljima putem aplikacije ARTOUR omogućilo samostalno upoznavanje i istraživanje groblja Kozala, Trsat i Centralnog gradskog groblja Drenova.

Najavljen je i jedan novi projekt čiji je cilj promocija europskih groblja i poticanja kulturnog turizma. Naime, u sklopu European Cemeteries Route, jedne od 38 kulturnih ruta iz programa Vijeća Europe, KD Kozala će, predstavljajući Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine uz Zagreb i Zadar pripremiti European Cemeteries Tour. Radi se o trodnevnoj stručnoj turneji gradovima i grobljima uz vođene obilaske groblja, radionice na grobljima i sudjelovanje u kulturnim sadržajima gradova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari