RIJEKU POGODILO GRMLJAVINSKO NEVRIJEME: Pljusak kiše kao „osveta“ prirode za dugo sušno razdoblje

Foto: Elvira Maric

Meteorolozi su grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom najavili za nešto sjevernije predjele, no kako bi ovakva fronta uopće mogla zaobići Rijeku!?

Rijeku je večeras oko 20 sati pogodilo snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno brojnim munjama i obilnom kišom koja je mjestimice na području grada i prigrada ponovno stvorila probleme zbog začepljenih odvoda.

Bujica oborinske vode izbila je šahtu u Osječkoj ulici, dežurne službe već su na terenu kako bi sanirale oštećenja na prometnicama (Foto: Riječanin)

Još ranije, tijekom poslijepodneva, grmljavinsko nevrijeme je zahvatilo Lošinj, Rab te veći dio Cresa i Krka!Bilo je i dojava o pojavi tuče koja itkako može naštetiti vrtovima i nasadima.

Nevrijeme se očekivalo nakon što je jučer na sisačkom području u svega nekoliko sati napadalo 42 litre kiše po četvornom metru. Osim blokiranog prometa, vjetar je nosio i krovove. Međimurje je istovremeno poharala tuča veličine oraha koja je uzrokovala štete, a orkansko nevrijeme nije zaobišlo ni Zagreb.

No nakon oluje koja je sinoć snažno pogodila središnju i sjevernu Hrvatsku, pljuskovi praćeni grmljavinom stigli su i na Jadran odnosno priobalni dio Hrvatske, Gorski kotar i Liku.

Tek ujutro vidjet ćemo je li ova noćašnja kiša ona koja “čisti” ulice i dvorišta, jer meteorolozi najavljuju da bi to i dalje mogla biti ona prljava, “žuta” kiša koja stiže s juga gdje pokupi pustinjski pijesak i pomiješa ga s dodatnom vlagom i peludom.

Tijekom večeri nad riječkim područjem zabljesnulo je na desetke munja (Istramet/radar munja)

Prema najavama meteorologa, na našem području nestabilno vrijeme zbog jake ciklone potrajat će još par dana.

Na Kvarneru i Istri je na snazi žuti meteoalarm koji je upaljen zbog grmljavinskog nevremena za koje je vjerojatnost preko 60 posto, ali i zbog olujnih udara bure podno Velebita. Brzina vjetra bit će do 55 km/h a najjači udari vjetra očekuju se u brzinama od 55 do 90 km/h.

Za Liku i Gorski kotar te područje oko Karlovca na snazi je narančasti meteoalarm i to zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena, ali i lokalno obilne kiše.

Za područje Like i Gorskog kotara narančasti meteoalarm na snazi je zbog mogućeg lokalnog grmljavinskog nevremena koje lokalno može biti praćeno tučom i pojačanim vjetrom. “Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja”, javlja Meteoalarm.

Meteoalarm najavljuje mogućnost lokaliziranih poplava.

Zbog pojačanog istočnog vjetra i bure na snazi je žuti meteoalarm za sve otoke.