RIMETEO: Nakon silne kiše, postoji mogućnost i za prvi snijeg?

foto: Dean Fućak

Srijeda će u svom prvom dijelu biti izrazito oborinski dan. Ciklona će biti, na, za kišu idealnom mjestu, području Ligurskog mora, savršenoj poziciji za obilne oborine u PGŽ. Od nje će s prednje strane pritjecati vlaga, ali topliji zrak.

U drugom dijelu srijede odmaknut će na jugoistok, što znači da će kiša oslabjeti, naći ćemo se na stražnjoj strani ciklone, a do kraja dana zbog te činjenice zapuhat će i bura te će i temperature biti u padu.

To nestabilno polje malo će se stacionirati negdje kod Otranta, što znači da ćemo tijekom četvrtka, petka i subote imati uglavnom promjenjivo oblačno vrijeme, bez nekih zamjetnijih oborina na Kvarneru, ali će biti vjetrovito vrijeme s burom.

U Gorskom kotaru oblačno i vjetrovito, uz povremenu kišu. Posebno u subotu i hladno s najvišom dnevnom temperaturom ne većom od 10°C.

Sam kraj tjedna obilježit će sinoptička situacija u kojoj će doći do prodiranja anticiklone daleko na sjever Europe u polarni krug, čime će se s prednje strane te anticiklone spuštati sve hladniji zrak prema jugu, a fronta sa sjeveroistoka stići će gotovo do granica Hrvatske.
Prodiranje hladnog zraka na područje s osjetno toplijim moglo bi dovesti i do stvaranja ciklone na području Sredozemlja, što bi rezultiralo i prvim snijegom na području Gorskog kotara.

Trenutne prognostičke karte upućuju na pojavu snijega iznad 900 metara visine, ali je to još prilično dalek period za ozbiljniju prognozu. Zato i govorimo samo o mogućnosti.

http://rijeka.meteoadriatic.net/wordpress/

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari