NA 70 TISUĆA ČETVORNIH METARA

S pogledom na Rijeku i Kvarner: Svečano otvorena nova bolnica za ženu i dijete na Sušaku

Uz brojne uzvanike s državne i lokalne razine, svečano je otvoren novi bolnički kompleks Kliničkoga bolničkog centra Rijeka na Sušaku. Na 70 tisuća četvornih metara na jednom mjestu objedinjena je pedijatrijska skrb, Klinika za ginekologiju i porodništvo te popratni medicinski i servisni sadržaji.

Kompleks se sastoji od dvije građevine. Velika bolnička zgrada, poznatija kao Bolnica za ženu i dijete, ima šest nadzemnih katova i dvije podzemne parkirne etaže te ukupno 40.000 četvornih metara namijenjenih medicinskim sadržajima. U drugoj manjoj zgradi bit će smješteni logistički servisi za cijeli KBC.

Novoizgrađeni kompleks, čijim uslugama gravitira oko 600.000 građana Primorsko-goranske, Istarske te Ličko-senjske županije, ali i sve brojniji turisti, dovršen je u roku, za nešto više od četiri godine. Vrijedan 158 milijuna eura, najveća je investicija u hrvatskom zdravstvu.

U glavnoj zgradi kompleksa, onoj bolničkoj, omogućeni su vrhunski uvjeti za pružanje sofisticiranih medicinskih usluga, kao što je novoopremljeni hitni prijem za djecu i hitni prijem za žene, polikliničke ambulante, operacijske sale, rađaonice, jedinice intenzivnog liječenja, bolesničke sobe, sobe za babinjače, djecu i roditeljsku pratnju, predavaonice i prostor namijenjen odvijanju vrtićkog i školskog programa za djecu pacijente.

Današnjem otvorenju nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković uz resornog ministra Vili Beroš i mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je ovako veleban projekt završen na vrijeme i uz utrošak manje sredstava od predviđenog, što je prvi takav slučaj u njegovih osam godina mandata. Pohvalio je pedantnost, racionalnost i učinkovitost prilikom izgradnje bolnice i naglasio ulogu i napore Vlade u realizaciji ovog, ali i drugih projekata od strateške važnosti za grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ratko Salamon.

Novi objekti imaju ukupno 70.000 četvornih metara

Novi objekti imaju ukupno 70.000 četvornih metara, od čega medicinski dio u glavnoj zgradi zauzima  40.000 četvornih metara. Centralna bolnička zgrada broji ukupno osam etaža, od kojih su u dvjema podzemnima garaže s oko 400 parkirnih mjesta. Pored zgrade s medicinskim uslugama, izgrađen je  termo-ekonomski blok s višeetažnom garažom te parkiralištem na krovu s ukupnim brojem od oko 180 parkirnih mjesta.

U glavnoj zgradi kompleksa, onoj bolničkoj, omogućeni su vrhunski uvjeti za pružanje sofisticiranih medicinskih usluga, kao što je novoopremljeni hitni prijem za djecu i hitni prijem za žene, polikliničke ambulante, operacijske sale, rađaonice, jedinice intenzivnog liječenja, bolesničke sobe, sobe za babinjače, djecu i roditeljsku pratnju, predavaonice i prostor namijenjen odvijanju vrtićkog i školskog programa za djecu pacijente.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Novoizgrađena bolnička zgrada na Sušaku time će ujediniti sve bolničke sadržaje trenutačno smještene na lokalitetu Kantrida i na Klinici za ginekologiju i porodništvo s lokaliteta Rijeka. Također, u istom objektu objedinit će se svi centralni laboratorijski prostori, oni Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, uključujući prostore za dobrovoljne darivatelje krvi te prostori Kliničkog zavoda za mikrobiologiju i Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju.

Izgradnja novog bolničkog kompleksa KBC-a Rijeka povijesni je korak za Rijeku, bolnički sustav i novu kvalitetu KBC-a Rijeka, čijim uslugama gravitira oko 600.000 građana Primorsko-goranske, Istarske te Ličko-senjske županije, ali zbog geografske pozicioniranosti i sve brojniji turisti. Svojim uslugama opskrbljivat će u liječenju i pružanju zdravstvene skrbi primarno žene i djecu, no pod novim krovovima mjesto će naći i druge klinike i zavodi te nemedicinske službe koje su od vitalne važnosti za funkcioniranje cijelog KBC Rijeka.

Vlada Republike Hrvatske je 2017. i 2018. godine donijela značajne odluke za zdravstveni sustav ovog kraja i cijele Hrvatske kroz odobrenje jamstva za kreditna zaduženja projekta izgradnje nove bolnice, čija vrijednost ukupno iznosi 158 milijuna eura. U prvom dijelu radova učinjeni su iskop i zaštita građevinske jame te izgradnja i opremanje novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijama koji postoji na Sušaku.

Nakon pripremnih radova u rujnu 2019. započela je izgradnja objekata tzv. 2. faze projekta koji će omogućiti da KBC Rijeka djeluje na dva lokaliteta – riječkom i sušačkom.

Svečanom otvorenju prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Vili Beroš, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka Ratko Salamon.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je otvorenje novog lokaliteta riječkog KBC-a izniman događaj kako za Rijeku i cijelu regiju, tako i za Hrvatsku.

Filipović: ‘Riječki KBC postaje suvremena, inovativna bolnica,’

„Današnje otvorenje, uistinu predstavlja veliki iskorak za unaprjeđenje rada i postizanje visoke kvalitete poslovnih i medicinskih procesa i zdravstvene skrbi u Rijeci. Ovime, riječki KBC postaje suvremena, inovativna bolnica, kakvu Rijeka, Riječanke i Riječani, ali i više od pola milijuna ljudi iz naše i susjednih županija, koji gravitiraju k ovoj bolnici, itekako zaslužuju.

Naravno, moje čestitke idu i ravnatelju Ružiću i njegovom timu, ponajprije na praćenju i koordinaciji i provođenju, usudit ću se reći, jednog od najvažnijih projekata u povijesti našega grada. Projekta koji zaslužuje da bude završen kroz 3. fazu izgradnje nove bolnice.

Potencijal ovoga područja, ne samo kao sveučilišnog Kampusa, već i lokacije novog bolničkog kompleksa, prepoznat je odavno u Gradu Rijeci. U izgradnju nove bolnice Grad Rijeka je, prepuštanjem nekretnina, dodjelom prava građenja bez naknade i odricanjem od komunalne naknade, do sada uložio oko 6 milijuna eura. Dovršava se i rekonstrukcija dviju prometnica u kružno raskrižje, koje će uvelike prometno rasteretiti pristup ovoj lokaciji. Za ove je radove, u gradskome Proračunu, osigurano 1,12 milijuna eura. Čitav projekt izgradnje Bolnice za ženu i dijete i svih pratećih prometnica sa strane Grada Rijeke stoga je, uz mene, sa svim gradskim odjelima i dionicima aktivno koordinirao moj zamjenik, Vaš kolega liječnik, Goran Palčevski, kojem i ovim putem na tome zahvaljujem.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Novi bolnički kompleks, doista je dokaz uspješne suradnje državne i lokalne vlasti. Uz zahvalu dakako, Vladi Republike Hrvatske, resornim ministarstvima, Kliničkom bolničkom centru Rijeka, čestitam svima vama, koji ste u godinama za nama, u bilo kojem segmentu, od planiranja i projektiranja do realizacije pomogli da možemo ući u ovu novu bolnicu, da je možemo otvoriti za one koji trebaju zdravstvenu prevenciju i zdravstvenu skrb počevši od onih najmlađih u prvim trenutcima života.

Na kraju, uz najbolje želje za što uspješnijim radom novog bolničkog kompleksa svim djelatnicima KBC-a Rijeka, svim ženama i djeci, ali i muškarcima koji će ovdje dolaziti, želim što više preventivnih pregleda i što manje potreba za liječenjem. Riječkom rodilištu, želim što je moguće više poroda i zdrave djece koja će na koncu, svima nama krojiti bolje i zdravije sutra. I naravno, želja svih Riječanki i Riječana, želja u koju smo i dalje spremni ugrađivati svu našu pomoć i suradnju jest novi korak, a to je 3. faza izgradnje bolnice u kojoj ćemo, nakon današnjeg zaista iznimnog postignuća, napraviti i zadnji korak prema novoj riječkoj bolnici 21. stoljeća“, rekao je gradonačelnik Marko Filipović.

Župan Zlatko Komadina u pratnji zamjenice Marine Medarić i resorne pročelnice Vesne Čavar je izrazio zadovoljstvo dovršetkom bolnice i poručio da će investicija unaprijediti kvalitetu zdravstvene zaštite građana u koju, u okviru svojih nadležnosti, intenzivno ulaže i Primorsko-goranska županija. Istaknuo je projekt izgradnje Zdravstvenog centra na Rujevici kao i kontinuirana ulaganja u specijalne bolnice, opatijsku i crikveničku Thalassotherapiju te Insulu na Rabu. Zatvaramo jedan kompletan sustav u kvaliteti zdravstvene skrbi za naše stanovnike, zaključio je župan i zahvalio Vladi RH na realizaciji ove investicije.

Ravnatelj KBC-a Alen Ružić rekao je kako je ovo povijesni događaj za Grad i regiju i da, u naporima za trajno unapređenje zdravstvene zaštite, ova investicija na nacionalnoj razini predstavlja jedan od ključnih, planskih projekata duboko uklopljenih u strategiju razvoja nacionalnog zdravstva.

Novoizgrađena bolnička zgrada na Sušaku time će ujediniti sve bolničke sadržaje trenutačno smještene na lokalitetu Kantrida i na Klinici za ginekologiju i porodništvo s lokaliteta Rijeka. Također, u istom objektu objedinit će se svi centralni laboratorijski prostori, oni Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, uključujući prostore za dobrovoljne darivatelje krvi te prostori Kliničkog zavoda za mikrobiologiju i Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju.

Izgradnja novog bolničkog kompleksa KBC-a Rijeka povijesni je korak za Rijeku, bolnički sustav i novu kvalitetu KBC-a Rijeka, čijim uslugama gravitira oko 600.000 građana Primorsko-goranske, Istarske te Ličko-senjske županije, ali zbog geografske pozicioniranosti i sve brojniji turisti. Svojim uslugama opskrbljivat će u liječenju i pružanju zdravstvene skrbi primarno žene i djecu, no pod novim krovovima mjesto će naći i druge klinike i zavodi te nemedicinske službe koje su od vitalne važnosti za funkcioniranje cijelog KBC Rijeka.

Vlada Republike Hrvatske je 2017. i 2018. godine donijela značajne odluke za zdravstveni sustav ovog kraja i cijele Hrvatske kroz odobrenje jamstva za kreditna zaduženja projekta izgradnje nove bolnice, čija vrijednost ukupno iznosi 158 milijuna eura. U prvom dijelu radova učinjeni su iskop i zaštita građevinske jame te izgradnja i opremanje novog Objedinjenog hitnog bolničkog prijama koji postoji na Sušaku.

Nakon pripremnih radova u rujnu 2019. započela je izgradnja objekata tzv. 2. faze projekta koji će omogućiti da KBC Rijeka djeluje na dva lokaliteta – riječkom i sušačkom.

U izgradnju nove bolnice Grad Rijeka je prepuštanjem nekretnina, dodjelom prava građenja bez naknade i odricanjem od komunalne naknade uložio oko 6 milijuna eura. Također, izgradnjom Kampusa i novog bolničkog kompleksa na Sušaku, povećalo se prometno opterećenje postojećeg raskrižja ulice Vjekoslava Dukića s ulicom Tome Strižića. Ulica Vjekoslava Dukića je prometna poveznica sveučilišnog Kampusa i Kliničkog bolničkog centra Sušak na mrežu gradskih prometnica, a svojim istočnim krakom povezana je na ulicu Tome Strižića. Zbog navedenog prometnog opterećenja, Grad Rijeka pokrenuo je postupak rekonstrukcije raskrižja ovih cesta (Dukićeve i Strižićeve) u kružno raskrižje (rotor) te rekonstrukciju ulice Vjekoslava Dukića u duljini od približno 280 m, a sve navedeno kako bi se obuhvatili i planirani priključci KBC-a na ovu ulicu. Procijenjena vrijednost radova na izgradnji kružnog raskrižja, rotora na spoju Dukićeve i Strižićeve ulice, te rekonstrukcije Dukićeve ulice iznosi 1,12 milijuna eura s PDV-om. Sredstva su osigurana u proračunu Grada Rijeke. Ukupna ulaganja u ove projekte, predstavljaju nastavak ulaganja Grada Rijeke u područje Kampusa i novog KBC-a, odnosno nastavak praćenja izgradnje bolnice izgradnjom potrebne prometne i komunalne infrastrukture.

Novoizgrađene zgrade međusobno su povezane toplim vezama s postojećom glavnom zgradom lokaliteta Sušak. Na etažama zgrada ukupno je montirano 19 dizala, od čega 13 u glavnoj zgradi, od kojih je jedan panoramski i povezuje unutarnji zimski vrt s prvim katom. Tijek izgradnje novog kompleksa bio je stručno obiman i tehnološki vrlo složen, pogotovo jer su tijekom radova ugrađivani najsuvremeniji sustavi prilagođeni potrebama bolničke djelatnosti.

Sam objekt termoekonomskog bloka pripremljen je za useljenje središnje bolničke kuhinje i suvremene praonice rublja. U njemu su smješteni i termoenergetski sustavi, komunikacijski i nadzorno – upravljački sustavi.

Projekt je u ovoj fazi završen u planiranom vremenskom terminu bez povećanja troškova gradnje. Zahtjevnim građevinskim zahvatima rukovodio je tim od 25 inženjera, tehničara i poslovođa koji su dnevno organizirali smjenski rad i do 550 radnika svih struka. Na izvedbenom projektu radilo je više od 40 projektanata i suradnika – arhitekata, konstrukcijskih inženjera, stručnjaka za hidroinstalacije i geomehaniku, timovi geodeta te elektro i strojarskih inženjera. Cjelokupne radove izgradnje suvremenog bolničkog kompleksa izvela je zajednica ponuditelja, tvrtke Kamgrad i GP Krk, a glavni projekt izradila je tvrtka Zo-Invest.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari