SAMO RIJEKA! Riječka ideja oživljena – na Podmurvicama knjige će se čitati ispod krošnji stabala!

Projekt je odabralo Vijeće građana Rijeke 2020, što znači da se radi o programu kojeg su građani izabrali za građane

„Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala“ naziv je jednog od projekata Civilnih inicijativa, koji se provodi kroz program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Prvo događanje najavljeno je za ponedjeljak 15. travnja, a održat će se u zgradi riječke Osnovne škole Podmurvice.

Zajednička poveznica događanja su teme Light is life/ Svjetlost je život i Omiljeni likovi i junaci rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu.

Projekt je odabralo Vijeće građana Rijeke 2020, što znači da se radi o programu kojeg su građani izabrali za građane i na taj način oplemenili kulturni život grada sadržajem kojim su željeli.

Grupa građana Mlaka, čiji su članovi mahom djelatnici i učenici riječke Osnovne škole Podmurvice, željeli su okupiti knjigoljupce, velike i male, te stvoriti pravu malu vojsku čitača. Krošnje stabala u dvorištu njihove škole tek će postati mjesto događanja inicijative „Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala“, kada se pod krošnjama izgradi sjenica u koju će moći stati dovoljno knjigoljubaca.

Program, kojim se ujedno obilježava i Noć knjige, ove godine nešto malo ranije, zbog školskih praznika, počinje u 17 sati, kada će se održati čak šest jednosatnih radionica.

U sklopu događanja održat će se radionica iz kemije “Iskrice o svjetlosti” pod vodstvom  Sanje Čop-Barbarić, zatim radionica “Matematika i ljubav” koje će spojiti Aida Marković Kranjčec te objasniti kako pronaći životnog partnera pomoću matematičkih formula.

Tu je i radionica “Pogodi koji sam lik iz bajke?” koju provode Alida Devčić Crnić, Romina Raspor Mohorovičić, Biljana Grbić i Zorica Rendić, zatim radionica “Jer mornar sam Popaj jaaaaa” Željke Milošević i Tatjane Krmpotić, povodom Popajevog 90. rođendana te “Pričaonica za sve i svakoga” Dijane Toljanić namijenjena djeci i odraslima.

Nisu zaboravljeni ni likovni entuzijasti, njih očekuje radionica “Hodanjem kroz boju” Tamare Turić na kojoj će polaznici bosonogi moći hodati kroz boju i na taj način naslikati neobičnu i veselu sliku. Nakon radionica, u 18,00 sati u O.Š. Podmurvice predstavit će se pripovjedačica lutalica Margareta Peršić.

“Kao građanka, ali i kao knjižničarka imala sam veliku želju sudjelovati u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i puno mi znači da je ovaj naš projekt dobio potporu i da ćemo ga realizirati u razdoblju pred nama. Ovo nam je tek prvo događanje, na koje pozivamo i sve one koji nisu učenici ili roditelji djece naše škole, da nam se pridruže. Posebno mi je važno uključivanje djece, koja će i na ovaj način naučiti više o Europskoj prijestolnici kulture i njenom značaju za naš grad”, istaknula je voditeljica projekta Alida Devčić Crnić.

„Čitajmo zajedno ispod krošnji stabala“ održavat će se jednom mjesečno do kraja ove godine, a u programu će kao partner sudjelovati i Knjižničarsko društvo Rijeka, koje će tim podovom darovati knjige.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari