BORBA S KORONAVIRUSOM

Šćulac: “O građanima ovisi hoće li se “zatvoriti” PGŽ”; Kreću i pojačane kontrole inspektora i policije

Od ponedjeljka kreće novi ciklus postroženih epidemioloških mjera u Primorsko-goranskoj županiji

Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Mladen Šćulac u izjavi za medije osvrnuo se na nove protuepidemijske mjere koje će od ponedjeljka biti na snazi u Primorsko-goranskoj županiji.

Istaknuo je da se s obzirom na veći broj zaraženih osoba u županiji, uvođenjem strožih mjera pokušava kontrolirati i spriječiti širenje bolesti.

Komentirao je i odluku Nacionalnog stožera civilne zaštite koji nije u potpunosti prihvatio sve predložene mjere pa tako ustanove kulture ostaju i dalje otvorene.

“Prijedlog mjera poslali smo Nacionalnom stožeru civilne zaštite te se nadamo da su oni sve mjere dobro razmotrili. Iz našeg stanovišta jednoglasno smo odlučili da te mjere idu. No, Nacionalni stožer civilne zaštite je taj koji na kraju donosi mjere i kao takve su obavezne”, rekao je Šćulac nadodavši da odgovornost za otvorene ustanove kulture ostaje na njima.

Također, najavio je veći broj inspekcija Policijske uprave, Područnog ureda civilne zaštite i dežurnog inspektorata na terenu s većim brojem ljudi i sa većim brojem kontroliranih pravnih osoba.

One će prvenstveno imati savjetodavnu ulogu, a tek nakon toga će kažnjavati.

Sljedeća moguća mjera, a koja ovisi o svima nama kao građanima i o našoj osobnoj odgovornosti je eventualno zatvaranje županija, zaključio je Šćulac.