"UVJET - MANJE OD 100 NOVOZARAŽENIH DNEVNO"

Šćulac otkrio što se mora dogoditi da se u PGŽ ukine lockdown

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Šef Primorsko-goranskog stožera Mladen Šćulac u Novom danu na N1 govorio je o stanju s koronavirusom u županiji, koja zbog velikog broja zaraženih uvodi lockdown.

“Protekli tjedan svaki dan smo imali preko 300 zaraženih, a danas je 383 zaraženih koronavirusom. Svakako je ovo jedini način da spriječimo širenje epidemije kroz mjere koje su rigorozne, ali bez njih nije moglo ići.

Povezani VIDEO:

Razmišljali smo u Stožeru o tome da mjere budu na snazi dva tjedna, ali ako brojke budu padale, razmišljat će se o ublažavanju mjera. Znamo da su mjere stroge, ali bez toga ne možemo smanjiti pritisak na našu bolnicu, a on je jako velik”, naglasio je Mladen Šćulac.

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

U KBC Rijeka trenutno je 190-200 bolesnika, ovisno o danu, koji se liječe od koronavirusa.

“U Opatiji je aktiviran sekundarni centar, gdje se prebacuju bolesnici s blažim simptomima. Radimo na zbrinjavaju bolesnika i u interesu nam je da na svaki način usporimo priljev bolesnika u bolnicu. Sada imamo velik priljev novooboljelih, oko 4-5 posto bolesnika se javlja u bolnicu zbog komplikacija”, rekao je Mladen Šćulac.

Kada bude ispod 100 zaraženih, ukinut ćemo lockdown

“Naše brojke su visoke, i kada veći broj dana budemo bilježili pad bolesnih osoba, mi ćemo razmišljati o ublažavanju mjera. Popuštanje mjera slijedi ispod brojke od 100 oboljelih dnevno. Kada brojke budu bile ispod 100 oboljelih na dan, u Stožeru ćemo moći razmišljati o popuštanju mjera”, rekao je Mladen Šćulac.

Što su najkritičniji događaji i mjesta na kojima se širio virus?

“Kada je britanski soj počeo dominirati, došlo je do erupcije širenja. Broj zaraženih u par dana bio je velik, a mislim da je i dio povezan s maškarama. Tu su i druženja, kao i odlasci na posao, odnosno došlo je do širenja virusa u firmama.

Tražili smo od građana da se na maškarama drže u skupinama do 25 građana, da drže razmak… Tada je bila povoljnija epidemijska situacija”, rekao je Šćulac i dodao kako svatko može svojim ponašanjem davati pozitivne primjere, piše N1.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views