383 NOVOZARAŽENIH

U PGŽ lockdown do 26. travnja; Evo popisa što se sve zatvara od ponedjeljka

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja, a zatvaraju se trgovine u kojima se prodaje obuća i odjeća

Primorsko-goranskoj županiji, gdje se od ponedjeljka, 12. travnja, uvode strože epidemiološke mjere, u subotu je potvrđena zaraza koronavirusom kod 383 novozaražene osobe, testirane su 1202 osobe, a šestero oboljelih je umrlo

Ozdravilo je 446 osoba te je županiji aktivno 3137 slučajeva Covida-19. Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 31,9 posto.

Na bolničkom liječenju od Covida-19 je 186 osoba, uz pomoć respiratora skrbi se o 21 osobi, a u sekundarni covid centar u opatijskoj Thalaassotherapiji smještena su 23 bolesnika, podaci su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Udjel osoba koje se u bolnici liječe od Covida-19 u ukupnom broju aktivnih slučajeva te bolesti je 6,6 posto.

Županijski stožer jučer je predložio, a nacionalni stožer potvrdio dodatne, strože epidemiološke mjere, koje će u toj županiji biti na snazi od 12. do 26. travnja.

Evo popis mjera koje se uvode:

– zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja
– na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 8 osoba iz najviše dva različita kućanstva.
– zabrana svih treninga u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja te treninga i natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima (pojedinačnim) i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta
obustava rada teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru.
– obustava održavanje dječjih igraonica i radionica u zatvorenom prostoru
– obustava održavanja profesionalno umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija i izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima
– obustava rada trgovina u kojima se prodaje odjeća i obuća
– ograničavanje radnog vremena u trgovinama u kojima je dozvoljen rad od 6.00 do 19.00 sati

– odgovorne osobe u trgovinama kojima nije obustavljen rad obvezne su osigurati provođenje nadzora pridržavanja propisanih epidemioloških mjera i preporuka
– obustava rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za igre na sreću
– obustava rada ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (odnosi se na pružanje usluga na otvorenim terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje)
– zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi
– obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom kad nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.
– preporuka pojačanog nadzora uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito mjera koje se odnose na javna okupljanja, javni prijevoz te rad trgovina/trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata.
– preporuka da se u svim sportskim objektima u kojima su dozvoljena natjecanja i treninzi ne koriste svlačionice.

Iznimno od protuepidemijske mjere 

– ugostiteljskim objektima dopuštena je dostava, odnosno isporuka hrane, pića, napitaka i slastica, koju mogu vršiti uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina:
– osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti
dostavom iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom
– dostavom iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe (pravne ili fizičke-obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom takozvanim „drive in“ načinom.

Iznimno  od  protuepidemijske  ugostiteljskim objektima iz skupine Hoteli, Kampovi i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine Ostali ugostiteljski objekti za smještaj dopušten je rad, odnosno usluživanje u zatvorenim i otvorenim prostorima samo za goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike ili studente.

Iznimno od protuepidemijske mjere posjeti korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi su dopušteni:

– posjetiteljima koji predoče negativan PCR ili brzi antigenski test na COVID-19 test koji nije stariji od 48 sati
– posjetiteljima koji treba predoče pozitivni PCR ili brzi antigenski test kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije uzrokovane virusom COVID-19 pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska u posjetu
– posjetiteljima koji predoče potvrdu o preboljenoj bolesti COVID-19 (ne stariju od 180 dana) izdanu od liječnika
– posjetiteljima koji predoče potvrdu o cijepljenju iz koje je vidljivo da je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVID-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi o cjepivu koje se prima jednom dozom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari