KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Ostrogović: ‘Filipović se nakon poraza na izborima za vijeća MO okreće misterioznom Vijeću građana’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Samo sretnici će ući u Vijeće građana. Još se ne znaju kriteriji i način odabira, možda bude loto ili tombola.”, pita se Josip Ostrogović

Riječki HDZ obratio se medijima i javnosti s osvrtom na formiranje vijeća mjesnih odbora na području grada Rijeke nakon izbora na kojima je HDZ postigao do sada najveći uspjeh.

Priopćenje kojeg potpisuje Josip Ostrovović, predsjednik GO HDZ-a Rijeka, prenosimo u cijelosti.

“Na početku se želim zahvaliti svim našim sugrađanima koji su iskoristili svoje demokratsko pravo i izašli na izbore za vijeća MO.

Mali podsjetnik na broj osvojenih mandata nakon održanih izbora – HDZ sa 63 osvojena mandata je relativni pobjednik izbora. SDP jeostvario 43 vijećnika, nezavisne liste 26 a ostali su bili iza toga.

Već u tom trenutku HDZ je imao samostalnu većinu u čak 9 MO, nezavisne liste u 4, a SDP svega u 2.

SDP-ov pohod po terenu

Nakon toga kreće strašan pohod po terenu aktualnog gradonačelnika da spasi što se spasiti da te da dogovori što više postizbornih suradnji kako bi na bilo koji način barem djelomično ublažio izborni fijasko. Na kraju se uspio izboriti za svega 5 predsjednika i 5 potpredsjednika MO, te sudjelovati u većini u samo 8 MO.

HDZ u konačnici ima 10 predsjednika i 16 potpredsjednika a za dvije godine će se broj predsjednika i povećati. Zaključno, sudjelujemo u većini u 17 MO, što predstavlja 50% ukupnog broja MO.

Nakon ovih podataka vrlo lako je doći do zaključka tko je pobijedio te kako su prošli izbori za vijeća MO.

Aktualna lokalna vlast plašila ostale stranke

Moram također naglasiti da je aktualna lokalna vlast plašila ostale stranke i odgovarala ih od suradnje s riječkim HDZ-om. No spomenute brojke pokazuju da im to nije uspjelo već upravo suprotno – da smo kao stranka uspjeli naći zajednički jezik i dogovoriti suradnju za boljitak riječkih MO, sa svim strankama i nezavisnim listama s kojima smo pregovarali.

Jedina suradnja koju nismo uspjeli dogovoriti je ona s Mostom, strankom koja sebe voli nazivati desnom opcijom, strankom koja se ipak priklonila SDP-u i to u jedinom MO gdje je njihov glas bio uopće presudan za sastavljanje većine.

Ovi rezultati su iznimno bitni

Ovi rezultati su iznimno bitni kada vidimo jednu od točaka na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća gdje nas gradonačelnik informira o pripremi i provedbi projekta „Vijeće građana Rijeke“. Prema tom projektu unutar koncepta djelovanja civilnog društva formirat će se Vijeće građana Rijeke koje će činiti 35 nasumično odabranih građanki i građana Rijeke.

Dakle, samo sretnici će ući u Vijeće građana. Još se ne znaju kriteriji i način odabira, možda bude loto ili tombola. Ipak, prema gradonačelniku upravo ti sretnici će biti inovativni alat koji će omogućiti sudjelovanje građana u procesima donošenja odluka, sa krajnje prozirnom namjerom da se neutraliziraju rezultati izbora za vijeća MO-a na kojima je, ponovimo to još jednom, SDP doživio izborni potop.

Predlažemo gradonačelniku da prije upotrebe inovativnih alata iskoristi tradicionalne ili po njemu zastarjele demokratske alate građana u odlučivanju – slobodnu volju koju su građani iskazali na demokratskim izborima. Umjesto naprednog alata 35 loto izvučenih sretnika, budućih članova Vijeća građana, neka ispoštuje demokratski izabrane članove Gradskog vijeća, odnosno umjesto Vijeća građana neka sluša izabrana vijeća MO. I sada nakon tek održanih izbora za vijeća MO na kojima je doživio politički poraz gradonačelnik se okreće Vijeću građana umjesto vijeću MO.

Umjesto da izabrani zastupnici građana u Vijeću MO odlučuju o stvarima koji se tiču njihovog svakodnevnog života, gradonačelnik se okreće sretnicima u Vijeću građana da mu izrađuju prijedloge i preporuke.

Koliko gradonačelnik drži do izbranih predstavnika građana?

Gradonačenik ne samo da ne drži do izabranih predstavnika građana u MO nego ne drži ni do izabranih predstavnika građana u Gradskom vijeću. Taj odnos se je pokazao primjerice pri imenovanju upravnog vijeća Muzeja Grada Rijeke kad gradonačelnik, a ne Gradsko vijeće, imenuje članove i upravlja ustanovom kao da je njegovo vlasništvo.

Koliko drži do izbranih predstavnika građana pokazuje i njegovo ponašanje prilikom razrješenja intendanta našeg kazališta kad je postupao suprotno volji Gradskog vijeća kao osnivača kazališta.

Gradonačelnik koji ne poštuje na izborima izabrane gradske vijećnike sada pak dodatno želi implementirati još i kvazi demokratsko tijelo koje svoj legitimitet temelji na sreći i njegovoj proizvoljnoj tvrdnji da je to inovativan alat kao supstitut za demokratski izabrana tijela. Umjesto da provodi odluke izabranih predstavnika građana, gradonačelnik radije želi slušati prijedloge i preporuke nasumično izabranih građana koji bi – siguran sam – bili izabrani baš po njegovom guštu.

Taj koncept služi samo kao make up na licu gradonačelnika koji se želi prikazati modernim demokratskim političarem. Političar koji preferira inovativne alate dok istodobno ne poštuje demokratski izabrane predstavnike građana zasigurno nije moderan, a još manje demokrat. Demokracija i izbori Marku Filipoviću odgovaraju samo kad su rezultati po njegovoj volji.

Ciljeve koji želi postići inovativnim alatom, povećanje utjecaja građana na procese donošenja odluka i unaprijeđenje sustava mjesne samouprave u Gradu Rijeci može postići puno jednostavnije i pod odmah. Dovoljno je tek da promijeni svoj odnos prema vijećima MO i Gradskom vijeću. Dovoljno mu je dosljedno poštivanje Ustava RH, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj samoupravi. Dovoljno mu je da sazove sastanak sa predstavnicima svih 34 MO i dobit će sve potrebne prijedloge i preporuke.”, piše u priopćenju kojeg potpisuje Josip Ostrogović, predsjednik GO HDZ-a Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari