SKUPLJA SE NOVAC ZA LIJEČENJE EME: Djevojčica iz Pobri boluje od rijetke autoimune bolesti od koje otkazuju bubrezi

Foto: Facebook Ema Ratkajec

Ema Ratkajec cijeli je šesti i sedmi razred završila u bolničkoj školi na Kantridi u sklopu KBC-a.

Ema Ratkajec iz Pobri, boluje od rijetke autoimune bolesti – idiopatski nefrodski sindrom. Postavljena dijagnoza znači da su Emini bubrezi postali kao spužva te propuštaju proteine u mokraću, kao i samu mokraću natrag u tijelo, uslijed čega natiče. Ova bolest spada u autoimune bolesti, kod kojih vlastito tijelo napada svoj organ jer ga smatra stranim tijelom.

“U razgovoru s liječnicima, ne samo u bolnici Kantrida, već i u privatnoj poliklinici za dječje bolesti u Zagrebu rečeno nam je da niti Ciklosporin niti kortikosteroidi, nemaju tu sposobnost da izliječe bolest, već samo krpaju problem i održavaju Emine bubrege u normalnoj funkciji. Uskoro Ema neće moći živjeti bez tih lijekova, a ako izuzme uzimanje kako bi se izbjegle nuspojave može doći do infekcije, zatajenja bubrega, trovanja krvi, pa čak i smrti”, kazao je Željko Ratkajec, Emin otac, za Novi list.

Dosadašnje jake terapije kortikosteroidima i Ciklosporinom izazvale su velik broj nuspojava, te zbog pada imuniteta, Ema mora izbjegavati odlazak među ljude (u školu, trgovačke centre i sl.) Cijeli šesti i sedmi razred je završila u bolničkoj školi na Kantridi u sklopu KBC-a, a prilikom izlaska iz kuće mora nositi medicinsku maskicu.

Nada postoji u Njemačkoj

“U Njemačkoj, u Ausburgu, postoji jedan liječnik, stručnjak za internu medicinu. Bili smo kod njega prvi puta sredinom ožujka 2017. On je liječnik koji se bavi, uz ostalo, i autoimunim bolestima. Na osnovu vađenja krvi te uzimanjem uzoraka kose, noktiju, mokraće i stolice pronalazi uzrok bolesti, te on proizvodi antitijela koja se uzimaju oko godinu i pol dana”, kaže Emin otac i dodaje:

“Ema trenutno ima 21 različit lijek, tri koja je dobila u RH, od kojih su dva opasna, a ostalo iz Njemačke koji su bez nuspojava, te joj dajemo svaki treći dan injekcije (autovaccine) ujutro i navečer. Sama dijagnoza i prvi tretman koštali su oko 7.000 eura bez smještaja, prijevoza i hrane. I slično tome bilo je svaki sljedeći put, a do sada smo bili pet puta.”

Za Emino liječenje novac će skupljati i vatrogasci grada Rijeke na humanitarnoj Vatrogasnoj biciklijadi koja se održava 11. svibnja  na liburnijskom području (trasa Učka – cesta Lanišće – Lisina – izlaz na asfalt kod Žejana – Permani – Matulji – Opatija). Okupljanje će biti na učkarskom Poklonu u 10 sati.

“Građani Hrvatske mnogo su puta dosad pokazali da imaju veliko srce, a posljednji put učinili su to u velikoj akciji prikupljanja sredstava za liječenje male Mile. U nadi da ćete i u našoj akciji prepoznati isti humani cilj, unaprijed se zahvaljujem na odazivu”, rekao je Dino Škamo, zapovjednik 4. smjene JVP-a Grada Rijeke i pozvao sve koji to žele da se uključe u dobrotvornu akciju.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja