SMOTRA ŠKOLSKIH PROMETNIH JEDINICA Male-velike prometnike uvažavajte i više od onih „pravih“!

Na poligonu Doma mladih održana je Smotra pripadnika školskih prometnih jedinica. Pripadnici nove generacije školskih prometnih jedinica će uz one već prethodno obučene jedinice i u ovoj školskoj godini, pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, osiguravati pješačke prijelaze u neposrednoj blizini osnovnih škola s prometno najopasnijim okruženjem.

Smotra školskih prometnih jedinica završni je čin realizacije Plana i programa Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ u dijelu obuke učenika za školske prometnike.

Predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić istaknuo je dvojaku funkciju školskih prometnih jedinica koju imaju prema sigurnosti djece, ali i prema vozačima. Pritom je naveo da su ove godine obuku za školske prometne jedinice prošli učenici šestih i sedmih razreda iz četiri škole, što se ponavlja svake godine kada učenici osmih razreda završavaju osnovne škole.

“Prošle školske godine zabilježeno je stradavanje 28 djece, a godinu dana prije bilo je 54. Dakle gotovo pedeset postotno smanjenje stradavanja djece nam daje poticaj da nastavimo s ovim aktivnostima i da provodimo edukaciju u što većem broju škola”, izjavio je Skeledžić.

Županijski savjet izradio je početkom 2001. godine studiju svih pješačkih prijelaza koji se nalaze u neposrednoj blizini 31 osnovne škole na području Primorsko-goranske županije na koje je utvrđeno da su potencijalno opasni za sigurnost učenika. Na temelju tih saznanja odlučilo se krenuti u osnivanje Školskih prometnih jedinica u svim odabranim osnovnim školama. Za provođenje projekta Županijski savjet odabrao je ustanovu Dom mladih iz Rijeke zbog dokazanih stručnih djelatnika u edukaciji djece i mladeži a u provedbi edukacije aktivno sudjeluje i PU Primorsko-goranske županije.

Od početka akcije obuka je provedena u svih 31 odabranih osnovnih škola, a u ovoj školskoj godini obučeno je 35 novih učenika uzrasta od 10 do 12 godina. Obučeni su učenici OŠ “Gornja Vežica” Rijeka, OŠ “Zvonka Cara” Crikvenica, OŠ “Petra Zrinskog”„Čabar te OŠ “Vežica” Rijeka. Obučenim učenicima zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić podijelila je priznanja. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari