USPJELA ADAPTACIJA

Video | SPEKTAKL U ‘ZAJCU’ Amarcord! Riječka inačica kultnog Fellinijeva filma zabavlja i budi sjećanja na vlastita odrastanja

U HNK Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena predstava po kultnom filmu Federica Fellinija. Više u video prilogu!

Jedan od najpopularnijih filmova slavnog Federica Fellinija, remek-djelo europske kinematografije ‘Amarcord’, oživio je na sceni riječkog kazališta u režiji i adaptaciji argentinskog redatelja Luciana Delprata. Taj talijanski humorni film iz 1973. smatra se remek-djelom europske kinematografije.

“Jako sam sretan, prvenstveno zbog tima, glumačkog tima, većinom Hrvatske drame u kombinaciji s odličnim glumcima i glumicama Talijanske drame. Dvije drame koje djeluju u ovom lijepom kazalištu. To su sve izvrsni glumci koji se daju u projekt 100 posto. Napravili su nevjerojatnu predstavu i to mi je najveće zadovoljstvo u cijelom projektu.”, kaže redatelj i autor adaptacije Luciano Delprato za Kanal Ri.

Riječ je o djelomično autobiografskoj priči o odrastanju

Nostalgična, duhovita, gorko-slatka humorna drama pripovijeda priču o razigranoj skupini likova u slikovitom talijanskom gradiću Riminiju, Fellinijevu rodnom mjestu. Humorna drama je obilježena tradicionalnim društvenim spektaklima i obiteljskim ritualima.

Nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak glumi temperamentnu Mirandu.

“Zadovoljna sam uopće predstavom, načinom rada, zadovoljna sam što radimo Felinija. Kada sam čula da ćemo raditi Amarcord u kojeg sam odavno zaljubljena, mislila sam – koji će se luđak ulovit tog posla. I evo, to je Luciano Delprato i koreograf Michele Pastorini – zaista jedan krasan tim, s kostimografkinjom Elenom.”, kaže glumica Olivera Baljak koja nastupa u ulozi Mirande.

“Bilo mi je prekrasno raditi, doista prekrasno, pomalo zahtjevno, naročito u tim skupnim scenama gdje je koreografija stopljena s glumom, jedan vrlo zanimljiv proces.”, dodaje Olivera Baljak.

Predstava je nastala u koprodukciji

Predstava je nastala u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula. Ulogu Titta utjelovio je Deni Sanković.

“To je jedan dječak koji povezuje sve scene, kako u filmu tako i u predstavi. Reklo bi se da je glavni lik, ali glavni lik je cijeli grad i svi likovi koji se nalaze u ovoj priči. To je dječak koji je izgubljen u svojoj strasti, strast izjednačena sa strahom, želi odrasti a ne zna kako da to napravi na najbolji mogući način i ima tu nedostižnu ljubav koju nikako da dosegne.”, kaže Deni Sanković koji je oživio dječaka Titta.

“Bilo je jako zabavno vratiti se toj dječačkoj energiji, djetinjstvu, nekom fizikalitetu dječaka, mladosti, tinejdžerstvu, bilo je zabavno s puno radoznalosti, uživao sam i jako se radujem igrati ga i dalje.”, dodaje Deni Sanković.

Reprizne predstave na rasporedu su 4., 5., 8. i 9. studenog. Ulaznice za sve izvedbe su u prodaji, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari