DUGOGODIŠNJE PRIJATELJSTVO

Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj.E. Isa Masata u nastupnom posjetu Rijeci

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović održao je prijem za veleposlanika Japana u RH Nj.E. Isa Masata povodom njegovog nastupnog posjeta Rijeci

Podsjetimo, japanski grad Kawasaki jedan je od najstarijih gradova prijatelja Grada Rijeke s kojim je prvi Sporazum o prijateljstvu i suradnji potpisan 1977. godine.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je je dugogodišnje prijateljstvo ta dva grada tijekom godina rezultiralo suradnjom na brojnim projektima.

„Naša dva grada povezuje više od 40 godina dugo prijateljstvo i vjerujem da ćemo na poseban način za nekoliko godina proslaviti i pola stoljeća naše iznimno kvalitetne suradnje“, rekao je gradonačelnik Filipović i istaknuo dobru suradnju i s Veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj.

U razgovoru s japanskim veleposlanikom Masatom gradonačelnik Filipović istaknuo je realizaciju nekoliko trenutno najznačajnijih projekata u Rijeci, a koji doprinose kvalitetnijem životu grada i njegovih građana poput izgradnje cestovne infrastrukture, planiranja nove marine koja će promijeniti vizuru grada, ali i utjecati na razvoj nautičkog i urbanog turizma.

Spomenuo je i skorašnji dovršetak radova na zgradi nove bolnice kao i nove zgrade gradske knjižnice u art kvartu Benčić. Budući da je riječ o infrastrukturnom projektu koji je realiziran zahvaljujući činjenici da je Rijeka 2020. godine bila Europska prijestolnica kulture, gradonačelnik je istaknuo i dobru suradnju s fondacijom EU Japan Fest koja već dugi niz godina podržava EPK gradove na način da financira sudjelovanje japanskih umjetnika i organizacija u programima EPK gradova.

„Drago mi je što Veleposlanstvo Japana već dugi niz godina ima uspješnu suradnju s Gradom Rijeka. Do sada smo već surađivali na organizaciji brojnih, pretežno kulturnih manifestacija, i nadam se da ćemo tako nastaviti i dalje. Već sada planiramo raznovrstan kulturni program za sljedeću godinu koji bi uključivao i dolazak umjetnika iz Japana i vjerujem da će neka od planiranih događanja biti organizirana i u Rijeci kako bismo građane još bliže upoznali s našom kulturom“, rekao je veleposlanik Masata koji će večeras u Art kinu prisustvovati otvorenju Ciklusa japanskog filma.

Na današnjem prijemu bilo je riječi i o mogućnostima suradnje u području poduzetništva i gospodarstva dviju zemalja, odnosno povezivanja riječkih i japanskih poduzetnika.

Suradnja Rijeke i Japana, prvenstveno grada Kawasakija, najintenzivnija je na projektima iz područja kulture i obrazovanja, a Grada Kawasaki dao je i podršku Rijeci u procesu kandidature na Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Također, tijekom godina u Rijeci su boravili razni japanski umjetnici koji su sudjelovali u raznim manifestacijama poput Međunarodne karnevalske povorke i Danima sv. Vida. Također, veleposlanik Masata i sam je ove godine sudjelovao na Gala partyju održanom uoči Međunarodne karnevalske povorke.

Gradonačelnik Filipović i veleposlanik Masata razmijenili su prigodne poklone uz obostranu želju za uspješnim nastavkom suradnje u budućnosti.

Uz gradonačelnika Filipovića prijemu za veleposlanika Nj.E. Isa Masata prisustvovali su i članica Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke Astrid Massari. U pratnji veleposlanika bio je treći tajnik Yutaro Nishida.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari