PRIPREMLJENO 50 PROGRAMA

SPEKTAKULARNI RIJEČKI TOBOGAN: Tower Cirkus Toboganius, Baltazargradsko kupalište, Baltazarov Uragan i niz drugih atrakcija!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dječji festival Tobogan, aktivne ferije za djecu, ove se godine u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture održava od 16. do 23. srpnja. Naravno, pod posebnim epidemiološkim mjerama opreza!

No, ove godine, osim bogatog radioničkog i izvedbenog programa namijenjenog djeci, festival podrazumijeva i niz poduzetih mjera kako bi svi mali i veliki posjetitelji na što sigurniji način mogli uživati u kreativnosti i javnim događanjima.

Veseli toboganski tjedan ovoga puta publici nudi 30-ak radionica te 20-ak javnih događaja: projekcije filmova, cirkuski program, predstave, zanimljive igre, koncerte, kvizove te ulični performans, izložbu i natjecanje, zajedno s već ranije najavljenim predprogramom koji počinje 13. srpnja.

Sva se događanja u sklopu festivala organiziraju uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a posjetitelji se i dodatno mole da radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih poštuju sve preporuke: pojačanu osobnu higijenu i dezinfekciju ruku, održavanje međusobne fizičke udaljenosti, nošenje zaštitnih maski.

Ovogodišnje zabavno i kreativno druženje bit će održano na različitim lokacijama u Rijeci, a svi programi u sklopu Tobogana za posjetitelje su besplatni. No, zbog poduzetih mjera opreza, za mnoge je programe broj sudionika i publike ograničen pa je iz tih razloga potrebna prethodna prijava – kako na radionice, tako i na veći dio izvedbi.

Prijave na predprogramske radionice već su otvorene prije četiri dana, a prijave na radionice i programe koji kreću od 16. srpnja otvaraju se danas i traju do popunjenja kapaciteta.  Zato svim roditeljima i mališanima putuje poziv da što prije posjete www.rijeka2020.eu, informiraju se o detaljima i prijave se na željena toboganska događanja.

Putujući Tower Cirkus Toboganius

Festival Tobogan financijski podržavaju Jadrolinija i Tower Centar Rijeka pri čemu se zahvaljujući Tower Centru posebno izdvaja novi program uličnih zabavljača – putujući Tower Cirkus Toboganius. Riječ je o pet dana cirkuske zabave i akrobacija, gdje veseli zabavljači šarenim vozilom putuju po gradu i posjećuju razne gradske kvartove.

Podjela besplatnih ulaznica za program otvorenja Tobogana

Naravno, Tobogan kao i svake godine nudi posebno atraktivan program otvorenja koji će se održati u četvrtak 16. srpnja na Klobučarićevom trgu u Rijeci ispred škole Nikola Tesla. Zbog epidemioloških razloga i brige o zdravlju, broj posjetitelja na otvorenju Tobogana je ograničen, pa su iz tog razloga uvedene ulaznice.

Besplatne su, a od 13. srpnja moći će se preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO (Korzo 18b). Na Klobučarićev trg moći će se ući samo uz predočenje ulaznica, a po njih se isplati ići jer program otvaranja Tobogana dovodi u Rijeku ulični spektakl Triko Cirkus Teatra u kojem petero izvođača pokazuje svoje vještine na jedinstvenoj cirkuskoj konstrukciji. Osim toga, u programu otvorenja nastupaju i svima omiljeni znanci – Kišni razdraganci – Ivanka&Mrle te žestoki bubnjari toboganski, polaznici RiRock radionice.

Riječke kulturne ustanove s djecom, a ne samo za djecu

Sinergija riječkih kulturnih ustanova i Vijeća mladih Benčić te energija svih uključenih u toboganska događanja i ove godine je rezultirala pripremom velikog broja radionica koje se dotiču širokog spektra tema – od malih arheologa, preko rock bubnjara do izrade kreativnih rukotvorina, od 3D printanja, preko potraga za blagom do DJ-inga, od lego robota preko stripa do reciklaže… Ali to ni približno nije sve jer preko 30 različitih kreativnih radionica sastavni je dio ovogodišnjeg Tobogana. Sve ih je moguće pronaći i proučiti na www.rijeka2020.eu, a ondje su ujedno i svi podaci o prijavama na radionice.

Baltazargradsko kupalište i Baltazarov Uragan

Od izvedbenih programa, namijenjenih i roditeljima i djeci i bakama i djedovima izdvajaju se izvrsni filmovi za djecu, ciklus pričopredstava, ali i dva velika otvorenja posebnih prostora na otvorenom koji potiču dječju igru i maštu.

Na plaži Grčevo na Pećinama otvara se Baltazargradsko kupalište koje su osmislile mlade umjetnice, studentice Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a na samom završetku ovogodišnjeg Tobogana otvara se i Baltazarov Uragan – dječje igralište inspiriranom temom Profesora Baltazara i to na Molo longu, mjestu s kojeg se najbolje vidi vizura Rijeke – inspiracije izgleda legendarnog Baltazargrada.

Ovogodišnji Tobogan, iako se održava u uvjetima „novog nenormalnog“ i traje tjedan dana kraće no proteklih godina, svojom kreativnošću i atraktivnošću nimalo ne zaostaje za ranijim Toboganima. Zato valja požuriti s proučavanjem programa, odabrati radionice, filmove, predstave, igre, šetnje… prijaviti se što prije i krenuti niz Tobogan na aktivne ferije za djecu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari