STOŽER PGŽ Komadina: “Danas nema novo oboljelih”; Dizdar: “Policija kontrolira samoizolaciju”; građani pozvani da ostanu doma!

Župan Komadina: “Odluke se moraju donositi na razini države, nejednako postupanje izaziva nesigurnost kod građana”

“Epidemiološka situacija na području Primorsko-goranske županije još uvijek je stabilna, danas nema evidentiranih novo oboljelih, ukupno ih 10 zaraženih od kojih je je pet hospitalizirano, a jedan će danas biti otpušten. Jučer je zaprimljena jedna novo zaražena osoba koja je također hospitalizirana, došla je s područja Austrije i to je za sada jedina osoba van kontakata obitelji prvozaraženih”, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ glavni epidemiolog Dobrica Rončević.

Dodao je da se također evidentiraju kontakti zaražene osobe iz Siska koja je prošla područjem Primorsko-goranske županije.

I u Rijeci se pripremaju trijažni centri Doma zdravlja

“I u Rijeci se pripremaju trijažni centri Doma zdravlja koji će raditi 24 sata i bit će punktovi za prijavu svih oboljelih s respiraratornim smetnjama”, izjavila je pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić. Posebno se vodi računa o zaštiti zdravstvenih radnika i za sada u sustavu KBC Rijeka nema slučajeva zaraze korona virusom.

Apel darivateljima krvi

Ispred Društva Crvenog križa upućen je apel darivateljima krvi da se odazivaju na akcije jer ne ne smije dozvoliti da dođemo u situaciju nestašice krvi.

Educirani volonteri Crvenog križa svakodnevno će od 12 do 20 sati dežurati na telefonu 0996614706 za osobe koje su u stresu, samoizolaciji ili karanteni. Preko Crvenog križa također će se organizirati i dostava hrane i lijekova starijim osobama koje nemaju pomoć obitelji.

Kontrola osoba u samoizolaciji

Načelnik PU Primorsko-goranske Tomislav Dizdar rekao je da policija na zaprimljene dojave provodi kontrolu osoba u samoizolaciji, do sada je utvrđeno da je njih devet kršilo pravila samoizolacije i ti su slučajevi proslijeđeni sanitarnim inspektorima.

Načelnik Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić ponovio je poziv da se građani suzdrže od okupljanja i nepotrebnih izlazaka, pogotovo osobe starije dobi i kronični bolesnici,da se na napušta mjesto boravišta, jer, kako je rekao, nije virus taj koji putuje nego su to ljudi.

Dodao je da da je prema nadležnim državnim tijelima upućen prijedlog više mjera radi sprečavanja širenja zaraze, te da očekujemo da se one ujednače na području cijele RH.

Boras Mandić: “Napravit će se i reorganizacija u javnom prijevozu!

“Među njima je i obustava rada svih ugostiteljskih objekata. Otvorene bi trebale ostati samo prodajni centri s prehrambenim artiklima, ljekarne i benzinske postaje. Pozvali smo također sve poslovne subjekte da reduciraju poslovne aktivnosti i gdje je god to moguće organiziraju rad od kuće kako bi se smanjilo grupiranje ljudi. Napravit će se i reorganizacija u javnom prijevozu na način da se najviše može primiti 50 posto putnika. Prema svim jedinicama lokalne samouprave uputili smo apel da ustroje ustroje službe koje će biti dostupne građanima i organiziraju pomoć starijima i nemoćnima”, istaknuo je Boras Mandić.

Komadina: “Primarna je borba protiv korone”

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da će se poštivati odluke Nacionalnog stožera te poručio da u Hrvatskoj kao i svakoj zemlji pogođenoj ovom epidemijom treba vladati društvena odgovornost.

“Nema mjesta politizaciji, primarna je borba protiv korone. U Primorsko-goranskoj županiji radimo po Zakonu a poduzeli smo već niz mjera za koje imamo ovlasti”, naglasio je Komadina.

Sa sjednice Županijskog stožera civilne zaštite uputio je poruku da se na razini države moraju donositi odluke jer nejednako postupanje izaziva nesigurnost diljem zemlje.

“Nije na našim županijskim stožerima da donose različite odluke već svi moraju imati iste stavove i odluke se moraju donositi na razini države. U ovoj situaciji nejednakog postupanja izaziva se i pravna nesigurnost kao i nesigurnost kod građana”, poručio je župan Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari