SKRIVENI BISER

Galerija | STRANCI ZALUĐENI Kvarnerski otok upola jeftiniji od Hvara: ‘Bio sam posve sam na najljepšoj plaži Jadrana…’

‘Dok se iduće godine ne otvori hotel s pet zvjezdica, jedine mogućnosti smještaja na otoku su kampovi, pansioni i obiteljski smeštaj’, piše novinar britanskog Telegrapha

”Bio sam posve sam na jednoj od najljepših hrvatskih plaža. Lubenice su bijela uvala koja se spušta u tirkiznoplavi plićak. Stalno jato od stotinjak dupina iskakalo je na površinu. Osjetio se blagi miris ružmarina, kao da je Bog bacio buket u toplo Jadransko more. A znate li što je najčudnije u svemu? Ova prazna plaža nalazi se na najvećem hrvatskom otoku. Grad na brežuljku iznad nje, također Lubenice, ima samo sedam stanovnika, ali je bio naseljen prije Londona.”

Tim je riječima svoju reportažu s Cresa započeo novinar londonskog Telegrapha Tristan Rutherford. Samome sebi odgovorio je i na pitanje: gdje su svi ljudi? U gradu Cresu, jedinom većem naselju na otoku s 200 crkava, jednom poslovnicom banke i stanovništvo koje živi bezbrižno, prenosi Net.hr.

Noćenje u apartmanu za 45 eura

”Srednjovjekovno središte toliko je lijepo da su se oko njega borile sve regionalne sile. Okrunjen je mletačkim lavovima, okupirali su ga Austrijanci, nakon Prvog svjetskog rata postao je talijanski, a zatim dijelom Jugoslavije 1947. godine. Sukobi su otjerali mnoge otočane. Neki koji su ostali i dalje govore talijanski, žvaću fritto misto i pijuckaju austrijsko pivo”, nastavio je dalje svou reportažu novinar Telegrapha.

Cappuccino koji je naručio platio je 1,73 eura uočivši da svi još uvjek pažljivo preračunavaju cijene iz nekadašnjih kuna u sadašnje eure.

”Dok se iduće godine ne otvori hotel s pet zvjezdica, jedine mogućnosti smještaja na Cresu su kampovi, pansioni i obiteljski smeštaj”, napisao je dodavši da je iznajmio stan po cijeni od 45 funti za noć.

Sladoled od mastike, orao, divlje svinje…

U Valunu, malenoj luci na južnom djelu otoka, vidio je malene ribarske brodice kako tegle ogromnu tunu za četiri restorana na obali. U jednom od njih platio je porciju morskih plodova 9,35 eura, uključujući carpaccio od hobotnice i obraze grdobine. Pio je i domaće vino. Iznad Valuna naišao je na, kako piše, najjednostavniji kamp na svijetu – Zdovica, gdje mjesto za šator u sjeni stoljetnih maslina košta 11,68 eura.

”Tu su tuševi, boćalište i dugačka plaža. Jedina sjena na morskom dnu dolazi od iznajmljenih kajaka koji se ljuljaju u zaljevu”, napisao je.

Putujući na sjever otoka, kaže da je otkrio Hrvatsku izgubljenu u vremenu.

”U Zbičini sam svratio na sladoled od mastike čiji je okus cijeđen od borove smole. Na štandovima uz cestu prodavalo se domaće maslinovo ulje i džem. Orao me presreo na jednom raskrižju. Divlja svinja mi je zapriječila prolaz jedinom creskom magistralom. Najveći hrvatski otok, Krk, ima 20.000 stanovnika. Cres ih, za usporedbu, ima tek 3000”, oduševljeno je pisao dalje Rutherford, prenosi Net.hr.

CIJELI TEKST možete pročitati OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari