ZA 'PAMETNI VRT'

Student riječkog RiTeh-a osvojio tri zlatne medalje na sajmu inovacija u Ženevi

Hrvatski inovatori ‘pomeli’ su konkurenciju u Ženevi. Za svoj pametni vrt osvojili tri nagrade

Student pete godine strojarstva u Rijeci Josip Lukešić i njegov kolega student pete godine FER-a predstavili su na sajmu u Ženevi svoj pametni vrt EduGarden i osvojili tri zlatne medalje. EduGarden je osmišljen kako bi unaprijedio i poboljšao obrazovni sistem u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama.

Peteročlani tim mladih inovatora iz Hrvatske je za svoje pametne vrtove osvojio nagradu za najbolju inovaciju na 48. međunarodnoj izložbi izuma u Ženevi. Osim toga, osvojili su i zlatnu nagradu u svojoj kategoriji po odabiru stručnog žirija te nagradu MyKenz ‘impact inovator-winner’, piše 24sata.

Ta su postignuća ostvarili u konkurenciji od preko 1000 inovacija te preko 800 inovatora iz 40 zemalja.

  • Još uvijek smo pomalo šokirani zbog nagrada, ali to je nešto u što smo stvarno uložili puno truda, vremena i novaca. Možemo reći da je svijet potvrdio našu inovaciju i stvarno će nam to otvoriti mnoga vrata. Ovdje smo stekli puno kontakata i stavili taj hrvatski proizvod na mapu – govori nam Andrej Penić (23), student pete godine na zagrebačkom FER-u.

Iako je uz njega u Ženevu stigao još samo Josip Lukešić (24), student pete godine strojarstva u Rijeci, za sve su pohvale i nagrade jednako zaslužni programeri Nina Gnjidić i Tonio Ercegović, također studenti na FER-u te Iva Vaskić, studentica pete godine agronomije.

Prije nekoliko su mjeseci pokrenuli i firmu koja nosi ime Smart Garden Systems te aplicirali na javni natječaj za osnovne škole. Zadatak je bio napraviti edukacijski pametan proizvod, ujedno i proizvod s kojim su stigli u Ženevu.

  • Do ideje za pametne vrtove smo došli prije 2, pol godine kada smo skupa sastavljali robota koji prati sunce iz neke fore, ali i ljubavi. Došlo je proljeće, kupili smo jagode i htjeli smo automatizirati proces zalijevanja. Shvatili smo da super funkcioniramo kao tim, počeli istraživati taj posao, kako to sve funkcionira- ističe Josip.

Proces dugačak dvije i pol godine doveo ih je do najvećeg sajma inovacija na svijetu, vlastite firme te prodaje pametnih vrtova osnovnim školama. Također, bitno je istaknuti da je ovaj tim sve napravio vlastitim trudom i radom uz minimalnu pomoć drugih ljudi i organizacija.

Pametni vrtovi nisu novost, no naši su inovatori prvi otišli u nišu edukacijskih pametnih vrtova te se na taj način izdvojili od ostalih.

  • Mi zapravo educiramo nastavnike koji kroz cijelu godinu onda svoje učenike, pomoću našeg uređaja, uče o cijelom tom području uzgoja biljaka. Djeca na taj način dobivaju zabavnu nastavu, a ujedno i uče nešto novo. Slabo je to STEM područje zastupljeno u školama, a to djeci onemogućuje da pronađu nešto što ih zanima. Zbog toga na kraju teško biraju srednju školu i većinom upisuju gimnazije, koja ih možda ni ne zanima- govori Andrej.
  • Želimo pomoću našeg uređaja riješiti taj problem na način da djeci približimo više zanimanja odjednom pa ako im se nešto od toga svidi, odmah će znati da se time žele baviti- dodaje.

Programeri, Nina i Tonio, napravili su web stranicu te aplikaciju koja automatizira cijeli proces.

  • Vrt je poseban po tome što spada u kategoriju luksuznih proizvoda jer se uklapa ne samo u škole već i u restorane, hotele i bilo kakve prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi. Funkcionira potpuno samostalno, dakle proces je automatiziran i sve se radi putem aplikacije- govori Josip.

Međunarodna izložba izuma Ženeva krenula je 26. travnja, a traje do nedjelje, 30. travnja 2023. godine.

Ovaj godišnji događaj posvećen je izumima i prilika je za posjetitelje da ekskluzivno otkriju sve najnovije inovacije. Industrijske i trgovačke tvrtke, sveučilišta, izumitelji i istraživači, privatne i državne organizacije i instituti dolaze ovdje kako bi predstavili svoje izume, istraživanja i nove proizvode, pišu 24sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari