SUTRA U „ZAJCU“: Premijera zahtjevnog baleta „San ivanjske noći“ u koreografiji i režiji Lea Mujića

Balet „San ivanjske noći“ u koreografiji i režiji Lea Mujića imat će premijeru 23. siječnja 2016. u subotu u 19:30 sati, a reprize su 25. i 26. siječnja u 19:30 sati te 27. siječnja u 12 sati

Prema Shakespeareovoj drami, na izabranu glazbu Philipa Glassa, Antonia Vivaldija (rekomponirao Max Richter), Maxa Richtera, Felixa Mendelssohna i Rodriga Martineza, poštujući inspirativni univerzum Shakespeareova remek djela, Leo Mujić kroz pokret istražuje različite razine i dimenzije sna, stanje svijesti u kojem se nalazimo dok sanjamo – tko i kakvi sve možemo biti, u kakve sve situacije se možemo dovesti, i kakve sve odnose možemo ostvariti s drugim ljudima.

Balet „San ivanjske noći“ treća je suradnja Lea Mujića, vrsnog koreografa svjetskoga glasa i gosta sezone 15/16 riječkog Kazališta, s Baletom HNK Ivana pl. Zajca. U plesnoj poeziji koja u punini i brzini prenosi sve što sadrži i Shakespearova drama, Mujić otkriva i koristi u produkciji sve talente plesača pružajući dodatni ekskluzivitet – tako ravnatelj Baleta Balázs Baranyai pleše (Demetrije), Owen Lane (Puk) čita sonete, Svebor Zgurić (Lisandar) pripremio je glazbeni miks, Bálint Rauscher (Oberon) pomagao je pri dramaturgiji.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca
Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Na konferenciji za medije kojom je najavljena ova baletna premijera, prenose službene mrežne stranice HNK Ivana pl. Zajca, Balázs Baranyai, ravnatelj Baleta, izrazio je vjeru kako će publika s pažnjom pratiti svaki pokret, gestu i mimiku lica plesača obzirom da se radi o fizički i mentalno zahtjevnom baletu za plesače u 65 minuta trajanja Dodao je kako je proces rad bio dug i zahtjevan, a trajao je od od lipnja 2015. uz kraće prekide.

Leo Mujić istaknuo je važnost igranja Shakespearea u obljetničkoj godini, ali prije svega, osim veza između sna i jave u Snu ivanjske noći, zanimali su ga odnosi među ljudima, bio je vođen mišlju da je za ljubav potrebno – troje.

Prvakinja baleta, Marta Kanazir (Titanija) naglasila je kako je to njen treći projekt s Leom Mujićem, ali kako se radi o kompleksnijoj, težoj i bogatijoj priči. Kroz napredak koji je postigao u radu s njima, smatra da je koreograf slobodniji tehnički i dramaturški postavljati zahtjevnije uloge pred njih. Govoreći o ulozi koju ima u Snu rekla je kako Titanija testira ljubav Oberona pri čemu je zadržana baza priče, ali Mujić odlazi u dublje razine sna, sna u snu, granica između sna i jave, nalazi neka nova i zanimljiva rješenja.

Bálintu Rauscheru ovo je druga suradnja s Leom Mujićem, a kroz glavnu i najtežu svoju ulogu do sada uopće, ne samo tehnički, već mentalno i emocionalno, pri čemu je čitavo vrijeme na pozornici i jedini pleše sa svima, osjeća veliki napredak.

Owen Lane izdvojio je trenutke u kojima je „doguran“ do granica za koje nije niti znao da je sposoban, i fizički i unutar kreativnosti u kojima može dati sebe. Njegova uloga Puka integrirana je u oba svijeta, stvarni i nestvarni, vilinski, u san i javu, čineći tako podvalama zaplete koje onda pokušava popraviti. Posebno je sretan što je kao izvorni govornik čitao i snimljene Shakespeareove stihove u predstavi, a smatra da je ovakvim pristupom tom klasičnom djelu stvoren nov i revolucionaran način čitanja Shakespearea koji spaja plesno i dramsko. Svebor Zgurić spomenuo je složene koreografske zahtjeve uz interpretaciju kompleksnih uloga odnosno likova.

Kostimografiju potpisuje Manuela Paladin Šabanović, svjetlo Aleksandar Čavlek, a scenografiju Aleksandra Ana Buković.

U ovom neoklasičnom baletu plešu: Bálint Rauscher, Marta Kanazir, Owen Lane, Ali Tabbouch, Paula Rus, Daniele Romeo, Laura Orlić, Irina Köteles, Balázs Baranyai (ravnatelj Baleta), Svebor Zgurić, Joseph Cane, Andrei Köteles, Anca Zgurić, Marta Voinea Čavrak / Tanja Tišma, Sabina Voinea / Tena Ferić Dokmanović, Tamara Szilagy, Cristina Lukanec.

Na konferenciji za novinare objavljeno je i kako su Bálint Rauscher i Owen Lane, koji su bili vanjski suradnici, sada članovi Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

Podsjećamo da je Mujićeva Šeherezada ovjenčana Nagradom publike HNK Ivana pl. Zajca za najbolju baletnu predstavu u cjelini u sezoni 14/15, a za Anu Karenjinu zagrebačkog HNK, koju će i riječka publika imati prilike vidjeti ove sezone, dobio je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju u 2015. godini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views