SUŽIVOT I PODUZETNIŠTVO: Romski umjetnici recikliraju otpad i prenamjenjuju ga za ponovnu uporabu

U organizaciji programskog pravca “Kuhinja različitosti” Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, pod vodstvom Morane Stinčić i Igora Lenarda, u Rijeci se 14. 15. i 16. lipnja održava još jedna umjetnička kolonija RoUm Rijeka.
Radi se o ciklusima radionica recikliranja i ponovne uporabe korištenih predmeta, namijenjenih romskoj zajednici. 

RoUm je zajednica romskih i neromskih umjetnika, zanatlija i dizajnera u kojoj se otpad spašava i prenamjenjuje u predmete za unutarnji dizajn. RoUm okuplja heroje otpada koji dokazuju koliko je pogrešno ne samo odbacivati ljude već i predmete. Projekt suživota, društvenog poduzetništva, ekološkog napora za održivi grad, ljubavi prema primijenjenoj umjetnosti, želje za očuvanjem zanata, potrebe za društveno odgovornom potrošnjom i proizvodnjom utemeljen je na pomalo iracionalnoj vjeri da i predmeti mogu imati dušu, ako ih dotakne dovoljno ruku. 

U proizvodnim radionicama RoUm stvara predmete kao što su lampe, police, skulpture i stolovi te za te predmete gradi digitalne priče o njihovom nastanku i tzv. nadciklaži, a izrađeni predmeti se prodaju ili iznajmljuju objektima i pojedincima. Ta se sredstva koriste za daljnji rad i edukaciju. 

RoUm je nagrađen kao jedna od najboljih socijalnih inovacija i nezavisno istraživanje ACT grupe pokazalo je da za svaku uloženu kunu RoUm generira 2.06 kn društvene dobiti.

Nakon lipanjske radionice, koja je upravo u tijeku, sljedeći je ciklus najavljen za rujan ove godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views