SVE O NOVOM SAZIVU GRADSKOG VIJEĆA: Evo tko nas sve predstavlja

Ilustracija/Riječanin

U ovom sazivu Gradsko vijeće ima 37 članova koji dolaze iz različitih stranaka i stranačkih koalicija ovisno o rezultatima lokalnih izbora

Uoči treće sjednice Gradskog vijeća koja je na rasporedu sutra, pokušali smo vam predočiti dosta komplicirane odnose koji proizlaze iz rezultata nedavno održanih izbora, a prema kojima gradonačelnik Obersnel po prvi puta neće imati većinu u vijeću koje treba potvrđivati većinu njegovih odluka.

Za početak, možda je najjednostavnije pogledati grafiku koju smo pripremili…

Kao što možete vidjeti, Gradski su se vijećnici podijelili u 3 bloka. S jedne strane imamo Obersnelovu koaliciju, a s druge HDZ. Zanimljivo je i to da su HDZ i SDP (bez partnera) potpuno izjednačeni po broju vijećnika – 7!

Pored njih imamo i stranke koje čine tzv. “Srednji blok” odnosno vijećnike koji s lijevima i desnima surađuju ili ne surađuju na isti način. Srednji blok čine 3 vijećnika Akcije mladih, 3 vijećnika HNS-a, po 2 vijećnika Liste za Rijeku, MOST-a i Živog zida tei 2 nezavisna. Prevedeno, da bi bilo koja odluka mogla biti izglasana, za nju moraju glasati dva od tri bloka.

Treba reći i da je u srednjem bloku odmah po konstituiranju vijeća bio i Hrvoje Burić, ali on je pred ovu sjednicu odlučio da ne želi s njima više surađivati OVDJE: (Hrvoje Burić ostao potpuno sam i sa svima posvađan). Zanimljivo će biti pratiti njegovo daljnje djelovanje s obzirom na to da je Burić u Županijskoj skupštini, gdje je također vijećnik u dva navrata bio presudan glas za SDP.

Osim Burića, još nekolicina vijećnika sjedi u oba predstavnička tijela – odnosno i u gradu i u županiji – pa će biti zanimljivo vidjeti gdje će sjediti kada sjednice budu u isto vrijeme, kao što je ova sutra. Možda budu trčali na glasanje iz gradske vijećnice koja se nalazi na Korzu, u zgradu Transadrie gdje se održavaju sjednice Županijske skupštine i obrnuto.

Ovo su ljudi koji nas predtavljaju u Gradskom vijeću:

3. sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke na rasporedu je sutra u 12,00 sati u zgradi Grada Rijeke, a vijećnici će raspravljati o slijedećim točkama:

 1. TOČKA 1.  Izbori i imenovanja – Biraju se članovi radnih tijela Gradskog vijeća [PDF, 131 KB]

 2. TOČKA 2.

 3. TOČKA 3.

 4. TOČKA 4.

 5. TOČKA 5.

 6. TOČKA 6.

 7. TOČKA 7.

 8. TOČKA 8.

 9. TOČKA 9.

 10. TOČKA 10.

 11. TOČKA 11.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari