VEČERAS U 19 SATI

Svečano otvorenje izložbe Damnatio Memoriae koja govori o sjećanju i pamćenju

U četvrtak, 18. lipnja 2020., u 19.00 sati, u Zavičajnom muzeju Drenova, Drenovski put 138 a, Rijeka, održat će se svečano otvorenje međunarodne izložbe “Damnatio Memoriae” koja je sastavni dio projekta Europske prijestolnice kulture.

Izložbu će otvoriti predstavnica Rijeke 2020 Branka Cvjetičanin, a potom će članovi Udruge “Bez granica” koji izložbu postavljaju u suradnji sa svojim europskim partnerima, institutom Mundaneum iz Monsa (Belgija), predstaviti svoj rad.

Izložba “Damnatio Memoriae”, kako govori i sam naslov, pred posjetitelje postavlja temu sjećanja i pamćenja ili preciznije temu osude sjećanja i metode postupnog brisanja sjećanja, kao i načine na koje se ispisuju ili koji se koriste pri upravljanju kolektivnim sjećanjima.

Kako se kroz vrijeme gubi istinitost, tako nastaje neki novi narativ i on se oblikuje prema potrebi onih koji ga ispisuju i upravljaju njime. Ova važna tema provlačila se kroz povijest, ali je i suvremena i važno ju je otvoriti. Damnatio koristi različite metode lako prepoznatljive – od uništavanja obilježja, slika, simbola, spomenika, uklanjanje imena do velikih zamašnih ispisivanja novih povijesnih činjenica ili čak čitavih povijesti naroda.

Damnatio memoriae smatrali su u povijesti najvećom kaznom. Sjećanje se, naime, smatralo jednim od postulata razumijevanja jastva a učenje o pamćenju bio je veliki dio obrazovanja kroz koji su prolazili svi oratori, vođe i pjesnici jer se smatralo da jedino sjećanje i pamćenje donosi blagoslov uživanja u životu.

Izložba Damnatio memoriae progovara i o budućnosti pojma pacifizma koji se priziva iz zaborava potaknut pitanjem – što bi se dogodilo da se mirotvorstvo izbriše iz naših sjećanja?! Ova izložba ujedno na najbolji način prezentira europskog partnera susjedstva Drenova, institut Mundaneum kao jedan od najznačajnijih arhiva Europe s početka 20. stoljeća. Mundanemum predstavlja reprezentni uzorak evolucije pacifizma kroz vrijeme u Belgiji obzirom da je njen položaj između dvaju velikih sila dvaput rezultirao strašnim razaranjima. Kultura sjećanja bila je tada kao i danas ključna za razvoj belgijskog društva kao uključivog i multikulturalnog.

Društvo Bez granica, nositelj programa susjedstva Drenova uz pomoć Filozofskog fakulteta u Rijeci bavi se procesom eliminacije gotovo 2,8 milijuna knjiga iz RH tijekom 90-tih godina te sistematskim brisanjem razdoblja od 1945. do 1990. iz naše kolektivne svijesti. Kako navode, “otpisivano” je sve – od udžbenika za TIPSS, partizanskih monografija, do stručne literature na ekavici i brojnih knjiga za djecu. Pritom ističu da, kao i kod pretjerane primjene sredstava za čišćenje u higijeni, posljedice mogu biti pogubne – razvoj još jačih sojeva virusa ili u ovom slučaju pogubnih i retrogradnih društvenih koncepata.

Raspored:

19:00 – 19:04 Nastup zbora Drenova
19:05 – 19:19 Uvodna riječ EPK 27 susjedstava – Branka Cvjetičanin
19:20 – 19:34 Uključivanje partnera iz Mundaneuma – prezentacija njihovog dijela izložbe o pacifizmu
19:35 – 19:49 Damir Medved – prezentacije Drenovskog dijela izložbe o (ne)kulturi sjećanja
19:50 – 19:55 Nastup zbora Drenova

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari