"MOJA SAVJEST JE ČISTA"

Svećenik iz Rijeke odbio krstiti dijete lezbijskog para, na Facebooku pitao vjernike što oni misle

Velečasni Kristijan Zeba s riječkih Srdoča nedavno je odbio krstiti dijete lezbijskog para začeto umjetnom oplodnjom, javlja  N1 televizija.

Na pitanje kako zna da ga neće odgajati u duhu katoličke vjere odgovara: “Zato što su oni već u grijehu, njih dvoje je u grijehu jer žive u suprotnosti s naukom Katoličke crkve, a sami dobro znamo da je nauk Katoličke crkve da brak čine isključivo muškarac i žena, sve drugo je neprihvatljivo.”

“Moja je savjest potpuno čista i mislim da je to po meni jedino ispravno”, rekao je Zeba.

Riječka nadbiskupija još nije reagirala. Iz Ureda koadjutora za N1 su kratko odgovorili da nadbiskup nije upoznat s ovim predmetom.

Na Facebooku pitao vjernike što oni misle

Svećenik je o svemu upitao pastvu na Facebooku, upozorivši da nema vrijeđanja. Neki su stali na Zebinu stranu.

“Evo jedno pitanje svim mojim ovdje prijateljima, kako se tu zovemo! A vas molim, podijelite ovu objavu vašim prijateljima da čujemo što više mišljenja.

Dobijem upit. Ovo je slučaj ovdje u Rijeci.

Dvije žene civilno su se vjenčale i umjetnom oplodnjom dobiju dijete. Žele da se dijete krsti. Koji bi bio odgovor na ovo pitanje u duhu sinodalne Crkve? Pišite i recite svoje mišljenje, ali molim bez vrijeđanja i ružnih riječi. Hvala na pomoći…”, napisao je svećenik na Facebooku.

Teolog: Krštenje je dar, a dar mora bit nezaslužen

Teolog Zoran Grozdanov u mnogočemu se ne slaže sa Zebom. Crkva ipak nije skup pravila isključivo za moralno podobne ljude.

“U teološkom smislu mislim da tu dolazi do moralističke zbrke koja je jako prisutna u kršćanstvu posljednjih godina, pogotovo u Hrvatskoj. Naime, krštenje kao sakrament je dar, a da bi dar bio dar, mora bit nezaslužen, to znači da ne ovisi o predispozicijama onoga koji ga prima pa ni njegovih roditelja. Jer Crkva bi trebala uključivati, Crkva bi trebala funkcionirati na milosti, a ne na tome da li ljudi žive ispravne ili neispravne živote”, rekao je Zoran Grozdanov.

N1 je pitao i LGBT teologe što bi Crkva trebala napraviti u ovakvim slučajevima.

“Ja nisam sigurna uopće da li je za to dijete dobro da se krsti u Katoličkoj crkvi, ako ću biti radikalna, onda ću to reći. Zbog toga što je katolički nauk u ovom trenutku vrlo još neprihvaćajuć i dosta, nažalost, toksičan za LGBT pripadnike i pripadnice”, rekla je Greta Grakalić Rački, queer i feministička teologinja.

No uvijek postoji i druga strana medalje.

“Najkraće rečeno, postoji queer teologija. Postoji u Rijeci, evo, divna udruga ‘Neprocjenjiva’ koja pruža podršku LGBT vjernicima. Postoji svećenstvo i kler koji će vam pružiti podršku, to je neminovno”, kazala je Greta Grakalić Rački.

Zamjenica gradonačelnika: Prema djetetu i roditeljima je učinjena agresija

Grad Rijeka svake godine izvjesi LGBT zastavu na svoj balkon. Za njih nema tu puno dilema.

“Meni je iskreno žao što je velečasni odbio krstiti dijete, doista smatram da Crkva treba izlaziti u susret svakoj osobi i da ne može odgovor biti agresija i nasilje koji doista smatramo da je učinjeno i prema samom djetetu i prema roditeljima”, rekla je Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke.

I citira poruku nadbiskupa Mate Uzinića upravo LGBT zajednici.

“Kako govori naš nadbiskup, Isus Krist, Crkva treba ići u susret svakoj osobi”, rekla je Krpan.

Uzinić je, podsjetimo, ne tako davno, na dan borbe protiv homofobije, zamolio oprost od homoseksualnih osoba ako se osjećaju odbačeno.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views