'MOTIVIRA I DRUGE UČENIKE'

VideoSvestrana riječka učenica Korina Barak dobitnica nagrade Luka Ritz, u Županiji joj priređen prijem uz čestitke

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je Korinu Barak, dobitnicu Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2021./2022

Korina Barak, učenica je 2. razreda Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka (smjer Grafički dizajn), a nagrađena je u kategoriji srednjih škola. Nagrada se dodjeljuje za postignuća učenika u promicanju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja te pozitivnog odnosa među učenicima i odraslim osobama.

Godišnja nagrada “Luka Ritz” dodjeljuje se od 2008. godine. Od tada svake godine sve osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj mogu predložiti učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje.

Svrha nagrade je potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja, senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika za prevenciju nasilja te promoviranje pozitivnih uzora i modela ponašanja.

“Vidim da si od malena aktivna u humanitarnom radu i čestitam ti na ovoj nagradi te vjerujem da su svi ponosni na tebe, a posebno tvoji roditelji i učitelji. Posebno me dojmilo kada sam vidio citat Mahatma Gandhia kojeg se držiš “Oko za oko i svijet će biti slijep”. Kad vidimo što si sve napravila posebno nam je drago na današnjem prijemu i samo tako naprijed, rekao je župan Komadina uz poruku, “Dobro se dobrim vraća.”

Čestitkama se pridružila i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin istaknuvši kako je ponosna što je nagradu upravo dobila Korina, a to je ukupno druga nagrada Luka Ritz koja je došla u Primorsko-goransku županiju. “Promicanje tolerancije i nenasilja, ono je što se doista trudimo u svih naših 66 ustanova i za sada nemamo većih problema”, rekla je pročelnica Stilin.

Korina Barak istaknula je kako joj je ova nagrada sama po sebi velika stvar i kako nikada nije očekivala ovako što. “Planiram ovo iskoristiti kako bi pričala o problemima vršnjačkog nasilja i kako bi na bilo koji način nastavila pomagati drugima”.

“Za sve ono što je ona prošla i što na nasilje nije odgovorila nasiljem, nego baš naprotiv, ona je pomogla svim učenicima u razredu i zaista sam ponosna na nju. Nakon što je dobila ovo priznanje rekla je kako je ovo potvrda da se nešto može napraviti, pričati o tome i ne stavljati problem pod tepih. Vršnjačko nasilje je nešto što ostavlja duboke ožiljke i traume, i može navesti samu žrtvu da postane nasilnik. Ako je Korina napravila da smo jedna osoba sutra bude spašena od toga, napravila je ogromnu stvar”, rekla je Larisa Dragelj, razrednica Korine Barak.

“U nisku bisera koja Škola za primijenjenu umjetnost ima ove godine, ovaj sjaj posebno sjaji”, rekao je ravnatelj Damir Šegota za učenicu Korinu dok je Ines Hrelja Barak, ponosna majka istaknula kako joj je drago da njena kćer ide u školu u kojoj se njeguje jedan obiteljski odnos te se svatko može osjećati kao doma i biti ono što je bez ikakvih predrasuda.

Korina svojim ponašanjem i odličnim uspjehom motivira sve ostale učenike, a u cijelom razredu slovi kao osoba koja je uvijek tu za pomoć, utjehu, angažirana oko svih, pozitivna i predana radu.

Sudjelovala je u brojnim humanitarnim akcijama, školskim i međunarodnim natječajima vezanim za različitu problematiku. Aktivna je i u školskom projektu u kojem škola surađuje sa dječjim vrtićem Katarina Frankopan na Krku. Osmislila je i oslikala priču za slikovnicu koje odgajateljice čitaju te koriste kao didaktičko pomagalo. Svojim kreativnim likovnim radovima sudjelovala je na brojnim natječajima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views