EVO DETALJA

Sveučilište za 3. dob – predavanje „Predstavljanje Centra za genetičku edukaciju: važnost medicinske genetike u modernoj medicini“

U sklopu programa Sveučilište za 3. dob, u srijedu, 29. studenog u 17 sati na Filozofskom fakultetu (učionica 138) održat će se besplatno predavanje „Predstavljanje Centra za genetičku edukaciju: važnost medicinske genetike u modernoj medicini“.

Predavačice će biti izv. prof. dr. sc. Nina Pereza, dr. med., doc. dr. sc. Sanja Dević Pavlić i Tea Mladenić, mag. biotech. in med. S Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Medicinska genetika jedna je od najbrže razvijajućih medicinskih specijalizacija te se definira kao svaka primjena genetičkih principa u medicinskoj praksi, što upućuje na neizbježnu uključenost velikog broja zdravstvenih djelatnika raznorodnih usmjerenja u skrb o pacijentima s (mogućim) genetičkim poremećajima. Suprotno uvriježenim, ali pogrešnim pretpostavkama, genetički poremećaji, njih ukupno oko 10.000, nisu samo rijetki poremećaji već duboko prožimaju gotovo svaku medicinsku specijalizaciju. Također, napreci u spoznajama iz genetike čovjeka, kao i razvoju novih, sveobuhvatnih metoda genetičkog testiranja postaju sve više integrirani u različite dijelove medicine, uključujući prenatalnu dijagnostiku, pedijatriju, preciznu medicinu i farmakogenomiku.

Nažalost, prema rezultatima dosad provedenih znanstvenih istraživanja, navedeni napreci nisu praćeni odgovarajućom razinom genetičke pismenosti u liječnika, drugih zdravstvenih djelatnika, kao i šire javnosti.

Iz navedenih razloga, 2020. godine pri Medicinskom fakultetu u Rijeci osnovan je Centar za genetičku edukaciju kao zasebna ustrojstvena jedinica, čiji je osnovni cilj podizanje razine genetičke pismenosti u različitih ciljnih skupina, uključujući liječnike koji nisu specijalisti medicinske genetike i druge zdravstvene djelatnike, studente zdravstvenih profesija, pacijente i njihove obitelji, kao i šire javnosti. Osnovni cilj ostvaruje se kroz tri vrste aktivnosti, uključujući znanstvena istraživanja, provođenje edukacija i stručno djelovanje.

U predavanju pod naslovom „Predstavljanje Centra za genetičku edukaciju: važnost medicinske genetike u modernoj medicini“ u prvom dijelu bit će predstavljen Centar za genetičku edukaciju Medicinskog fakulteta u Rijeci kroz razloge njegovog osnivanja, ciljeve i aktivnosti koje provodi, uz pružanje posebnog osvrta na ulogu i važnost koju medicinska genetika ima u modernoj medicinskoj praksi.

Drugi dio predavanja obuhvaćat će osnovne pojmove iz genetike čovjeka potrebne za razumijevanje primjene medicinske genetike u modernoj medicini. S obzirom na to da genetičke poremećaje dijelimo na genske (na razini gena), kromosomske (na razini dijelova ili čitavih kromosoma) i epigenetičke (na razini kemijskih promjena nasljednog materijala), na predavanju će biti predstavljeni načini njihova nastanka, nasljeđivanja i metode genetičkog testiranja.

O predavačicama:

Izv. prof. dr. sc. Nina Pereza, dr. med. voditeljica je Centra za genetičku edukaciju te zamjenica pročelnika Katedre za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Rijeci. Voditeljica je nekoliko obveznih kolegija iz područja medicinske genetike za studente studija Medicina i Medicina na engleskom jeziku, kao i studija Logopedija. Urednica je i autorica 12 nastavnih knjiga iz područja medicinske genetike, dobitnica fakultetskih i sveučilišnih nagrada za nastavnu izvrsnost, voditeljica i suradnica brojnih znanstvenih projekata te autorica i koautorica na više od 40 znanstvenih članaka. Osim područja medicinske genetike, posebno istaknuto područje interesa izv. prof. dr. sc. Nine Pereze je medicinska izobrazba pa je tako voditeljica edukacija za medicinske edukatore na Medicinskom fakultetu u Rijeci u sklopu Centra za unaprjeđenje nastavničkih kompetencija i komunikacijskih vještina.

Doc. dr. sc. Sanja Dević Pavlić docentica je na Zavodu za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci od 2020. godine. Doktorirala je 2017. godine na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci istražujući ekspresijske profile gena uključenih u predviđanje fertilizacijskog potencijala jajne stanice. Glavno područje njenog znanstvenog interesa uključuje genetiku humane reprodukcije, od poremećaja plodnosti do neželjenih ishoda trudnoće kao što su prijevremeni porodi. Na svom zavodu, kao i u sklopu Centra za genetičku edukaciju uključena je u provođenje edukacija iz područja biologije i genetike.

Tea Mladenić, mag. biotech. in med. diplomirala je na Fakultetu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci 2020. godine, a trenutno je asistentica na Zavodu za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Doktorandica je doktorske škole iz znanstvenog područja biomedicina i zdravstvo, smjer „Biomedicina“ od listopada 2021. godine, a tema njezinog doktorskog istraživanja usmjerena je na varijabilnosti genoma žena sa spontanim prijevremenim porodima. U okviru stručne djelatnosti, posebno se bavi prenatalnom i postnatalnom citogenetikom.

Sveučilište za 3. dob

Sveučilište za 3. dob program je koji provodi Sveučilište u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka. Program je besplatan, a namijenjen je zainteresiranim građanima, starijima od 55 godina s prebivalištem na području Primorsko-goranske županije, sa završenom srednjom školom ili višim stupnjem obrazovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari