OVAJ ČETVRTAK

U Čavlima se obilježava Svjetski dan glaukoma; Poliklinika poziva na besplatne preglede ovog četvrtka

Povodom Svjetskog tjedna glaukoma Poliklinika Laser RI za mještane općine Čavle sutra, u četvrtak 17. ožujka od 16 do 17 sati organizira akciju besplatnog mjerenja očnog tlaka.

Kako ističe dr. Bernard Mrak voditelj Poliklinike Laser RI u Čavlima glaukom je, uz makularnu degeneraciju i šećernu bolest,  glavni krivac uništenja vida i sljepila današnjice.

„Glaukom, često nazvan „zelena mrena“ i „tihi ubojica vida“, bolest je koja u početku nema nikakvih simptoma. Direktno je povezan s visokim očnim tlakom, no on nije jedini uzrok. Rana dijagnoza i liječenje može smanjiti ili spriječiti oštećenje živaca, a time i gubitak vida. Danas se većina glaukomskih pacijenta tek slučajno otkrije prilikom pregleda jer u većini slučajeva bolest nema upozoravajućih simptoma“, ističe dr. Mrak.

U rizičnoj skupini su osobe starije od 60 godina te osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa te kojima netko u obitelji boluje od glaukoma. Smatra se da između 2 i 5% osoba iznad 40 godina boluje od glaukoma, dok taj broj raste s godinama te kod starijih od 65 godina iznosi od 10 do čak 30%. Stoga je vrlo važno da se oči redovno ispituju i mjeriti očni tlak. Preporuka osobama starijima od 40 godina, koje ne spadaju u rizičnu skupinu, je obavljanje kompletnog pregleda oči svakih tri do pet godina.

Poliklinika Laser RI opremljena je vrhunskom dijagnostičkom opremom, a pravovremenim liječenjem moguće je u potpunosti izbjeći teže komplikacije bolesti i sljepoću pojašnjava dr. Bernard Mrak.

„Pregled počinje općim oftalmološkim pregledom u sklopu kojeg se mjeri očni tlak i pregledava očni živac, mjeri debljinu rožnice (radi preciziranja visine očnog tlaka) i očni ugao (gonioskopija), te radi analizu vidnog polja. Potom slijedi pregled neinvazivnom beskontaktnom metodom laserskog snimanja mrežnice i očnog živca – optičkom koherentnom tomografijom (OCT). Pretraga je potpuno bezbolna i ne šteti oku, a otkriva najsitnije promjene u oku. OCT pretraga je ključna u ranoj dijagnostici glaukoma jer sama vrijednost očnog tlaka nije dovoljna za postavljanje dijagnoze“, pojašnjava dr. Bernard Mrak.

Poliklinika Laser RI, nalazi se na adresi Čavja 58 u Čavlima, narudžbe nisu potrebne za akciju besplatnog mjerenja očnog tlaka koja će se održati u četvrtak 17. ožujka, a sve informacije mogu se dobiti pozivom na telefon 410-033 ili e mail:  laserri1@gmail.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari