ŠETNJA VOLJENIM GRADOM

Theodor de Canziani vodit će edukativnu šetnju od Trga Žabice do Željezničkog kolodvora

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Vijeće mjesnog odbora Podmurvice organizira novu edukativnu šetnju, uz suradnju prof Theodora de Canziania, u subotu, 19. ožujka

“Naša priča kreće u 10 sati, sa Trga Žabica ispred masivne, impozantne građevine, stambeno-poslovne zgrade Hrvatske Željeznice izgrađene 1911. godine. Jedan od najvažnijih objekata za potrebe željeznice – Mađarske kraljevske državne željeznice…”, javljaju organizatori ove popularne akcije.

“Nastavit ćemo velikim kolnim prolazom u prizemnom dijelu, kojim je uspostavljena komunikacija između Trga, dvorišta zgrade i cijelim kompleksom željezničkih skladišta koja se dalje nižu prema željezničkom kolodvoru. Prošetat ćemo uz stare magazine, saznati o njihovoj prošlosti i namjeni sve do napuštene zgrade nekadašnjeg Doma željezničara, Riječanima najviše poznata po nekadašnjem marketu Graciani koji je svojevremeno radio u prizemlju zgrade.

VIDEO DANA:

Osim željezničkih pruga, kolodvora i skladišta grade se i stambene kuće za činovnike zaposlene na željeznici. Tako se već krajem 19. stoljeća za njih u krugu kolodvora grade dvije stambene kuće (danas Krešimirova ulica kbr. 3 i 5).

Šetnju nastavljamo do Trga kralja Tomislava, gdje se nalazi zgrada Željezničkog kolodvora čije je pročelje nedavno obnovljeno. Reprezentativna kolodvorska zgrada izgrađena je sedamnaest godina nakon izgradnje pruge Rijeka – Karlovac koja je otvorena u studenome 1873. godine. Dana 01. siječnja 1891. godine Rijeka dobiva zgradu željezničkog kolodvora. Za projekt građevine bio je zadužen glavni arhitekt Mađarskih državnih željeznica ing Ferenc Pfaff. Građevina je temeljena na jednoetažnome paviljonskom prostoru čiji je naglasak na dužini od 120 metara…”, podsjećaju organizatori edukativne šetnje.

”Vidimo se u subotu, 19. ožujka u 10 sati na Trgu Žabica i molimo da se pridržavate epidemioloških mjera. Radujemo se ponovnom susretu!” priopćili su. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari