NA SJEDNICI PGŽ

Tijekom 2021. godine u PGŽ izlovljeno 4589 divljih svinja

Photo: Srecko Niketic/PIXSEL

U opatijskom Hotelu Royal jučer je održana 7. sjednica Županijske skupštine, a raspravljalo se o 13 točaka dnevnog reda

Resorni pročelnik Mladen Brajan izvijestio je o stanju lovstva u Primorsko-goranskoj županiji.

U 2021. godini na 32 lovišta koja su u nadležnosti PGŽ-a izlovljeno je 4589 grla divljih svinja, od toga preko 2000 na otocima. Pritom otok Krk bilježi permanentni porast izlova, a odnedavno i pojavu čaglja.

Trenutno najveća problematika je pojava divljači u naseljenim mjestima što je u nadležnosti gradova i općina. Jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti program zaštite od divljači za koje Ministarstvo izdaje suglasnost te se tek onda može postupati, rekao je pročelnik.

VIDEO DANA:

Iznio je niz aktivnosti koje su provedene kako bi se stanje poboljšao, među njima sastanak u Ministarstvu o izmjenama zakonskih propisa, podnošenje izvještaja lovoovlaštenika, analiza gospodarenja zajedničkim lovištem i sastanci s jedinicama lokalne samouprave.

Kroz europski projekt Carnivore Dinarica nabavljeno je 40 električnih ograda i prometne signalizacije za sprečavaju sudara s divljači. Za najveće štete koje se broje u poljoprivredi, točnije stočarstvu, kroz program ruralnog razvoja potiče se ograđivanje pašnjaka i nabava pasa čuvara, a u suradnji s Hrvatskim šumama osigurano je 300-400 hektara novih površina za ovčare s Krka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views