OKRUGLI STOL U RIJECI

Video | ‘NEMA MALIH FAŠIZAMA ‘U Rijeci ne tebamo dodatno objašnjavati tko je bio na dobroj a tko na krivoj strani”

Poručio je to Ivo Goldstein na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti, u vijećnici Grada Rijeke održan je okrugli stol na temu „Nema malih fašizama“.

Riječ je o centralnom događanju ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na holokaust u Rijeci kojem je cilj podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. U najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

Više u VIDEOPRILOGU Kanala Ri:

Novinar: LARRY AMBROZICH
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Sudionici okruglog stola bili su prof.dr.sc. Ivo Goldstein s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. Rina Brumini potpredsjednica Židovske općine u Rijeci, glumac u predstavi „Eichmann u Jeruzalemu“ Dado Ćosić te Oleg Mandić, preživjeli iz logora Auschwitz koji se u panel raspravu uključio online putem Zooma.

Moderator okruglog stola bio je prof.dr.sc. Nikola Petković s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, a okupljenima se na samom početku obratio riječki gradonačelnik Marko Filipović.

“Imam jednu dobru i jednu lošu vijest, loša je da to postoji, da relativizacija postoji… a dobra je ta da ima još nas koji se tome suprostavljamo.”, rekao je povjesničar Ivo Goldstein.

Jedan od načina borbe svakako je i današnji okrugli stol, na kojemu nažalost nije bilo mladih koji bi čuli poruke kojima nikako vrhunac ne bi trebao biti objavljivanje u tv prilogu.

“Tko je u Drugom svjetskom ratu bio na pravoj a tko na krivoj strani. Ja tvrdim da su partizani bili na pravoj strani – a ako krene relativizacija da su ustaška četnička ili druga strana bili u pravu, onda mi više nemamo o čemu razgovarati.”, dodaje Goldstein.

Ipak o činjenici da je najveće masovno uništenje izvršeno je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno dva i pol milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i milijun i petsto tisuća djece, se i dalje treba govoriti. Nakon što je ugašen zloglasni simbol holokaust 27. siječnja 1945.a, dio Židova svoje je mjesto pronašlo i u Rijeci.

“Mi smo u Rijeci, u tako malom gradu, imali dvije zajednice pa dvije sinagoge, jako brojno za tako mali grad, na kraju rata ostajemo sa jednom sinagogom i iščezlom židovskom zajednicom. Nakon deportacije i genocida u Rijeku se vraća 19 osoba, kada je rat završio – Židova više nije bilo.”, kaže Rina Brumini, koordinatorica Židovske općine Rijeka.

Za razliku od drugih sredina u Rijeci ne trebamo dodatno pojašnjavati povijest, čulo se na okruglom stolu.

OFF: Hrvatska je dio Međunarodnog saveza sjećanja na holokaust koji okuplja oko tridesetak država. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda međunarodnim savezom, a naglasak će biti na borbi protiv umanjenja i negiranja zločina u Drugom svjetskom ratu.

„Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta važno je jer revizionizam, naročito onaj povijesni nikada ne spava i ne smijemo dopustiti mogućnost da nam fašizam ponovno uđe u živote. U demokratskom društvu protiv fašizma se moramo boriti na različite načine, pa i na način da se o tome otvoreno razgovara kao što smo mi učinili organiziravši ovaj okrugli stol“, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Relativizacija povijesti u Hrvatskoj je konstanta koja traje već više od 30 godina i treba joj se suprotstavljati, smatra prof.dr.sc. Ivo Goldstein.

„Relativizacija povijesti ne samo da postoji već s godinama ne slabi, ali srećom još ima nas koji joj se sustavno suprotstavljamo. U Rijeci postoji poprilično jasan diskurs suprotstavljanja toj relativizaciji, vrlo je jasan i glasan, što dovodi to toga da to postaje jedno većinsko mišljenje i zato se u Rijeci uvijek osjećam dobro“, rekao je Goldstein i dodao kako fašizacija ne trpi kompromise i kako je riječ o ideologiji kojoj se treba beskompromisno suprotstaviti.

Raspravu na okruglom stolu došla je poslušati i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, Ana Trošelj.

Osim okruglog stola „Nema malih fašizama“ Dan sjećanja na žrtve holokausta ove se godine u Rijeci obilježio i izvedbom predstave „Eichmann u Jeruzalemu“, Zagrebačkog kazališta mladih koja je odigrana u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, kao i prigodnim programom na Židovskom groblju na Kozali, u organizaciji profesora i učenika Osnovne škole Škurinje.

Također, riječki je gradonačelnik sudjelovao u kampanji #WeRemember Veleposlanstva Države Izrael, a i izlozi Gradske uprave Grada Rijeke prigodno su uređeni za ovu prigodu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views