Galerija | Tradicionalni Učkarski samanj vratio se danas u velikom stilu; Pogledajte fotografije!

U srcu Parka prirode Učka, na Poklonu, danas, u nedjelju 4. rujna, održan je tradicionalni XIV. Učkarski samanj

Uz odličnu feštu i dobro raspoloženje, više tisuća posjetitelja upoznalo se s lokalnim proizvodima, starim zanatima, autohtonim pasminama životinja, a cijeli dan uživalo se u bogatom kulturno-zabavnom i edukativnom programu uz raznovrsnu ponudu jela i pića.

Učkarski samanj koji se već 14 godina održava na Poklonu, ove je godine proširen i na novi Centar za posjetitelje Poklon. U Centru su se tijekom jutra odvijala predavanja i radionice te projekcija filma „Je letrika ubila štrigu“, a u poslijepodnevnim satima dječji program, odnosno igraonica društvenih igara „Eko igraonica“, dok je na terasi Planinskog bara posjetitelje zabavljala grupa Kantriders.

Na glavnoj pozornici posjetitelji su mogli vidjeti i poslušati nastupe KUD-a Matulji, Klape Baladur, Folklornog društva Pazin i MPZ Štorija, a predstavili su se i učenici područnih škola Veprinac i Ičići, kao i Udruga Tinta 910, koja je proglasila pobjednike njihovog literarnog natječaja.

Posjetitelje je kroz program vodio Mario Lipovšek – Battifiaca, a zatvaranje povratničkog samnja pripalo je popularnim Gustafima.

Na preko pedeset prodajnih štandova predstavila su se obiteljska gospodarstva, poljoprivredne zadruge, male tvrtke i obrti sa svojim proizvodima, među kojima su se našli eko certificirani sir i piva, pršuti, maslinovo ulje, rakije i likeri, proizvodi od vune i drva masline, med, domaći gin, maslinovo i aromatično ulje, proizvodi od brinja, meda, veprine, ljekovitog bilja, voće, džemovi, slastice, prirodna kozmetika…

Nakon dvije godine pauze, Učkarski samanj vratio se u prepoznatljivom, tradicionalnom obliku te je još jednom posjetiteljima s Kvarnera, iz Istre i ostatka Hrvatske te stranim turistima prezentirao potrebu za njegovanjem tradicije ovog kraja, kao i potrebu očuvanja prirode i malih lokalnih gospodarstava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari