PROGRAM DOGAĐANJA

Trg Riječke rezolucije postaje nova riječka ljetna pozornica! Evo programa događanja

Foto: Mateo Levak/Riportal

Od kraja lipnja do kraja srpnja Trg Riječke rezolucije bit će jedno od mjesta odvijanja ljetnog programa u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture

Trg Riječke rezolucije, koji je još proteklog ljeta iz parkirališta pretvoren u pješačku zonu, tako postaje nova lokacija za izvedbe dramskih plesnih i lutkarskih predstava, stand-up nastupe i klasične koncerte. Naime, na trgu će se odvijati programi u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca, Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku te Gradskog kazališta lutaka Rijeka, ali i održati otvorenje već prepoznatljivog festivala za djecu Tobogan koji nastaje u koprodukciji niza ustanova i udruga.

Zahvalivši se kazalištima na angažmanu, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar naglasio je kako je program na Trgu Riječke rezolucije dio nastojanja da se, slijedeći upute epidemiologa, što veći broj kulturnih programa odvija na vanjskim prostorima.

Također, postavljanjem pozornice na Trgu Riječke rezolucije, ali i preseljenje drugih programa na različite lokacije, željelo se omogućiti odvijanje što većeg broja EPK programa, čije je izvođenje otežano zbog epidemije koronavirusa.

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir zahvalila se Gradu Rijeci na omogućavanju odvijanja programa na Trgu Riječke rezolucije, kao i svim kazalištima na angažmanu.

“Izuzetno se veselim što možemo ovo ljeto nastaviti raditi, s obzirom na to da smo bili zatvoreni u vrijeme prvog vala koronavirusa, i što možemo publici pokazati naše programe i nastaviti kazališnu sezonu u ljetnu sezonu”, poručila je Lupi Alvir, ističući važnost zajedništva, poruke koju nose i danas najavljene predstave riječkih lutkara.

Odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da epidemija koronavirusa, od koje je u Hrvatskoj posljednjih dana sve više oboljelih, oteža izvođenje programa, intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević istaknuo je kako su posljednji događaji na ATP turniru u Zadru posljedica nepridržavanja najosnovnijih protuepidemisjkih mjera – dostupnih sredstava za dezinfekciju, održavanja fizičke distance i nošenja maski.

„Poštujući mjere smanjujemo rizik na najmanju moguću mjeru, koji i dalje postoji, ali je još uvijek manji nego kao ulazite u kafić ili trgovinu. Mi znamo tko je kupio koju ulaznicu – kupuje se preko kreditne kartice ili zabilježimo ime gledatelja i to je ono što čini novu normalnost ili nenormalnost i ono čega se moramo pridržavati ukoliko smo odgovorni“, poručio je Blažević.

HNK Ivana pl. Zajca predstavlja tri velika glazbena programa

HNK će se na Trgu Riječke rezolucije predstaviti s tri velika programa u izvođenju Riječkog simfonijskog zbora, Riječkog opernog zbora te istaknutih solista u suradnji s partnerima. Riječko Kazalište, u suradnji s Ustanovom Ivan Matetić Ronjgov, u petak i subotu, 26. i 27. lipnja održava veliki zborski koncert posvećen jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća – Ivanu Matetiću Ronjgovu – u prigodi 120 godina njegovog rođenja i 60 godišnjice smrti.

Svoj veliki doprinos očuvanju i promicanju skladateljevog opusa temeljenog na jedinstvenom narodnom blagu našeg zavičaja, dat će i ponajbolji amaterski zborovi i vokalni sastavi iz Rijeke i njene okolice: Pjevački zbor mladih Josip Kaplan – Rijeka, Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji i Riječki komorni zbor Val – Rijeka, dok će Matetićevu materinju čakavštinu – domaću besedu – oživjeti recitatori Rajka Jurdana-Šepić i Denis Brižić.

U srijedu, 15. srpnja Riječki simfonijski orkestar pod dirigentskim vodstvom počasnog gosta, Riječanima omiljenog maestra Villea Matvejeffa izvodi simfonijski koncert “Postani Rijeka – Adams, Shostakovich”.

Pod dirigentskim vodstvom talijanske maestre Beatrice Venezi, na Forbesovoj listi najutjecajnijih žena mlađih od 30 godina, Simfonijski orkestar u dva dana izvest će gala koncert „Nessun Dorma“. Pod pokroviteljstvom INA-e, solisti Kristina Kolar, Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Diana Haller, Ivana Srbljan, Domagoj Dorotić, Aljaž Farasin, Marko Fortunato, Robert Kolar, Luka Ortar izvest će prepoznatljive arije iz poznatih opera. Gala koncerti se održavaju 23. i 25. srpnja.

Novi festival „Port of Dance“, Festival inkluzivnih scena i stand-up komičari

HKD na Sušaku na trgu Riječke rezolucije predstavlja nov festival „Port of Dance“. Radi se o ehu festivala suvremenog plesa „Spring Forward“, koji se zbog epidemije koronavirusa održao samo online. Program Port of Dance na tri riječke lokacije donosi selekciju od pet predstava Spring Forward festivala, ovoga puta uživo. Na Tru Riječke rezolucije češka umjetnica izvodi plesnu predstavu „FLY“. FLY! je fizičko životno iskustvo s jednom nogom, jednom protetskom nogom i dvije štake, kojim umjetnica poručuje kako je svaka prepreka prigoda da probudimo našu maštu.

Predstava „FLY!“ ujedno je i dio 5. Festivala inkluzivne scene, koji petu godinu zaredom Plesna grupa Magija (članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka) u suradnji sa inicijatorima i pokretačima projekta, profesionalnim plesnim umjetnicama Gordanom Svetopetrić i Sanjom Josipović nastavlja svoj rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu i izvedbenoj umjetnosti. Na Trgu Riječke rezolucije od 2. do 4. srpnja Pučko otvoreno učilište Zagreb donosi predstavu „Da smo mi netko“ i koncert inkluzivnih deaf bendova, retrospektivu kolektiva Magija, prezentaciju festivala kratkih filmova „Uhvati film“ te plesnu predstavu „Đavolji odvjetnik“ Divert/IMRC kolektiva.

Kulturno ljeto na Trgu Riječke rezolucije 28. srpnja zatvara plesna predstava „Babae“, koju u sklopu „Port of Dance“ festivala inspirirana plesom vještica izvodi Joy Alpuerto Ritter.

U organizaciji HKD na Sušaku gledatelji će moći uživati u nastupima stand-up komičara Aleksa Curaća Šarića i Gorana Vugrineca.

Gradsko kazalište lutaka donosi predstave za najmlađe gledatelje

Gradsko kazalište lutaka Rijeka male će gledatelje uveseljavati tijekom cijelog ljeta, a na Trg Riječke rezolucije donijeti tri predstave za najmlađe.

„Puno roditelja nas je pitalo kad ćemo imati programe za najmanje i upravo smo vodeći se tom mišlju i napravili program na Trgu Riječke rezolucije. Radi se o predstavama za različite uzraste, ali prije svega za one najmanje koji su najpogođeniji manjkom predstava zbog pandemije, budući da trenutno ne možemo imati interaktivne predstave“, kazala je ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir.

Tako će najmlađi na trgu moći pogledati predstave „Tri praščića“ i „Koka Kokone“, namijenjene za gledatelje starije od dvije godine te predstavu „Izgubljena priča: Ivica i Marica“ za one starije od četiri godine.

Ograničeni kapacitet gledališta, ulaznice i u online prodaji

Zbog protuepidemijskih mjera i poštivanja fizičke distance od jednog metra, gledalište na Trgu Riječke rezolucije moći će primiti oko 130 gledatelja.

Ulaznice za programe Gradskog kazališta lutaka Rijeka i HKD-a na Sušaku mogu se kupiti online na portalu MojeKarte.hr, s time da će za festival Port of Dance i Festival inkluzivnih scena informacije o ulaznicama će biti dostupne na web-stranici HKD na Sušaku. Kao što je to uobičajeno, ulaznice za predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka mogu se rezervirati online. Ulaznice za programe HNK Ivana pl. Zajca mogu se kupiti na blagajni.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari