,,SLIKA GOVORI TISUĆU RIJEČI''

Galerija | Tri desetljeća rasta i razvoja zabilježeni u fotomonografiji Primorsko-goranske županije

Pod nazivom „Tri desetljeća rasta i razvoja“, Primorsko-goranska županija izdala je fotomonografiju koja donosi presjek projekata od kojih je satkana povijest zeleno-plave regije.

„Slika govori tisuću riječi“, započeo je predstavljanje fotomonografije župan Zlatko Komadina naglasivši kako je publikacija izdana povodom 30. obljetnice Primorsko-goranske županije.

‘Dug put od stasanja županije do današnjeg dana’

„U novom ustroju RH nastali smo 1993. godine i prošli smo dug put od stasanja županije do današnjeg dana. Nekad nas je bilo 80, sada nas je 330 nakon što je država dobar dio svojih poslova predala nama. Samim time smo proširili i broj upravnih odjela, a kako smo jačali proračunski okrenuli smo se i kapitalnoj izgradnji čime smo ostavili niz objekata u prostoru koji svjedoče o našem radu.

Najviše se to ističe u našim temeljnim djelatnostima, a to su školstvo, zdravstvo, kultura i dr. Iza nas su objekti i projekti škola, cesta, pomorskog dobra, luka, riva i novije investicije koje su financirane državnim novcem i sredstvima EU. Tu se prepoznaje moto naše županije „Raznolikost je lijepa“. Ostavili smo trag u prostoru i vremenu o čemu svjedoči i ova fotomonografija koja slijedi niz izdanja koja su bila i prije, gdje se vidi kontinuitet rasta i razvoja Primorsko-goranske županija“, rekao je župan Komadina uz zahvale cijelom uredničkom timu.

Fotovremeplovom kroz tri desetljeća

Kako je pojasnila predstojnica Kabineta župana i glavna urednica Ermina Duraj, fotomonografija kreće s predstavljanjem 30 projekata za 30 godina županije, a fotovremeplovom kroz tri desetljeća (Prvih deset godina (1993.-2003.); Desetljeće investicijskog uzleta (2003.-2013.); Godine snažnog rasta i razvitka (2013.-2023.)) podsjeća na neke od brojnih važnijih trenutaka, ljudi, priča, programa i projekata.

U zasebnim su poglavljima obrađene i teme Proračuna te nositelja predstavničke i izvršne vlasti kroz povijest. Svoj doprinos fotomonografiji su dali i učenici srednjih škola kroz poruke kako oni vide Primorsko-goransku županiju.

Uz Duraj, urednički tim iz Ureda županije čine Nevenka Horvat Brazzoduro, Andrea Šare i Andrea Laurić. Suradnice Ksenija Čulina i Jasminka Maržić-Kazazi potpisuju grafički dizajn i realizaciju dok je autor fotografija Petar Fabijan.

Upitan o kreativnoj direkciji, Fabijan je naveo kako je nastojao objekte oplemeniti ljudima dok je Ksenija Čulina fotomografiju opisala kao izazovnu i drugačiju. „Koncept naglasak stavlja na projekte. Ideja je odlična, a rezultirala je nečim posebnim“, zaključila je.

Predstavljanju fotomonografije nazočio je i pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari