POPUNJENO 92 POSTO PROGRAMA

U 1. razrede srednjih škola u PGŽ-u upisano 2515 učenika, čak 29 posto više u obrtničkim programima!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Nikada nam se nije dogodilo da su u ljetnom upisnom krugu, bez obzira na okvirne rezultate, čak 18 škola popunilo svoju kvotu“, komentirala je pročelnica

Prema okvirnim rezultatima, u prve razrede srednjih škola s područja Primorsko-goranske županije upisano je 2515 učenika u 32 škole što je za 153 učenika ili šest posto više nego prošle godine, prezentirala je na konferenciji za novinare pročelnica za UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin u sjedištu PGŽ-a.

Popunjeno je 92 posto programa i to 90 posto gimnazijskog, 96 posto strukovnog, što je za pet posto više nego lani, čak 90 posto obrtničkog, što je za 29 posto više nego lani te 77 posto umjetničkog i 50 posto programa za učenike s teškoćama u razvoju.

„Nikada nam se nije dogodilo da su u ljetnom upisnom krugu, bez obzira na okvirne rezultate, čak 18 škola popunilo svoju kvotu“, komentirala je pročelnica dodavši kako će konačna ljestvica biti objavljena u petak, 15. srpnja, ali ne očekuju se značajnije izmjene.

Najveći interes učenici su pokazali za strukovne programe farmaceutski, fizioterapeutski i dentalni tehničar, medicinska sestra, web dizajner, medijski tehničar, tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo, građevinski tehničar, drvodjelni tehničar i dizajner dok je posebno iznenađenje u obrtničkim programima u koje su se, prema riječima pročelnice, nakon dugo vremena, upisali vodoinstalateri, cvjećari, keramičari, vrtlari, autolakireri, soboslikari, ličioci, zidari, kuhari, konobari, slastičari i frizeri. Za jesenji rok, u 13 srednjih škola ostalo je 204 slobodnih mjesta, zaključila je pročelnica Stilin.

Prezentiran je i projekt „Uz pomoćnike u nastavi do inkluzivnog obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji“. Prijavljeno je 114 pomoćnika u nastavi za 120 učenika s teškoćama u razvoju ukupne vrijednosti 5,1 milijuna kuna, od kojih 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a preostali iznos sufinancirat će Primorsko-goranska županija. Natječaj za pomoćnika u nastavi otvoren je do 15. srpnja 2022. godine, a prijaviti se mogu osobe koje imaju završeno četverogodišnje obrazovanje i protiv kojih nije pokrenut kazneni postupak.

Na konferenciji za novinare sudjelovali su i ravnatelji Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich, Trgovačke i tekstilne škole Antonija Bukša i Prirodoslovne i grafičke škole Radenko Bradić.

Ravnateljica Sclaunich navela je kako je Prva riječka gimnazija treća škola u Hrvatskoj koja započinje s programom međunarodne mature, a ove školske godine starta prva generacija koji će pohađati nastavu isključivo na engleskom jeziku. Ravnatelj Bradić rekao je da već 15 godina u roku od 24 sata upišu sve smjerove, a najtraženiji su web dizajner i medijski tehničar dok je ravnateljica Bukša kao najvažniji projekt istaknula dobivanje Erasmus akreditacije za pohađanje stručne prakse u inozemstvu.

Izrazili su zadovoljstvo rezultatima upisa rekavši da su oni rezultat dugogodišnjeg truda, rada i promocije programa te se zahvalili županijskom Upravnom odjelu u kojemu, prema riječima ravnateljice Bukše, imaju informiranog i angažiranog partnera uvijek voljnog pomoći.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari