FAKULTATIVNI PREDMET

U 17 škola u PGŽ od rujna novi predmet „Škola i zajednica“

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Novi fakultativni predmet naziva „Škola i zajednica“ (ŠiZ), namijenjen učenicima drugih i trećih razreda srednje škole, od rujna ulazi u 17 primorsko-goranskih škola koje su za to iskazale interes. Riječ je o programu koji je izrađen u suradnji Sveučilišta u Rijeci, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu te Prve riječke hrvatske gimnazije gdje se već provodi pilot-projekt, piše portal Srednja.hr.

„Od sredine veljače kreće intenzivno stručno usavršavanje za nastavnike iz škola koje su u šk. godini 2022./23. odlučile pilotirati fakultativni predmet “Škola i zajednica”. Samo usavršavanje koje provodi autorski tim koji je osmislio kurikulum osmišljeno je kroz šest susreta do rujna ove godine kada će učenici i nastavnici iz tih škola, nadam se, pozitivno pošiziti“, rekla je Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije i izrazila zadovoljstvo odazivom škola koje sudjeluju u izvođenju ŠiZ-a.

Kako piše u uvodu kurikuluma, predmet “Škola i zajednica” učenicima bi trebao pružiti jedinstveno, inovativno i sadržajno odgojno-obrazovno iskustvo. Jedna od značajki je i da učenici sudjeluju u strukturiranim aktivnostima poučavanja i učenja usmjerenih prepoznavanju, analiziranju i kritičkom promišljanju složenih uzroka i posljedica pojava i problema u svojoj lokalnoj zajednici, a ideja je da na nastavi gostuju i predstavnici različitih organizacija, institucija i ustanova iz zajednice. Konačno, učenici bi trebali razviti osnovu za dugoročno konstruktivno djelovanje usmjereno osobnoj i društvenoj dobrobiti ljudi i prostora u kojem žive i odrastaju.

“Otvorenost kurikula i učeničko sukreiranje kurikula koja se očituje upravo u odabiru problema, njegovom istraživanju i rješavanju za učenike je veoma poticajna i motivirajuća. Veoma brzo su njihovim rječnikom ‘kliknuli’ i već nakon jednog polugodišta izražavaju zadovoljstvo inovativnim kurikulumom“, rekla je ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich na upit o iskustvima iz praksi, tj. provođenjem pilot-projekta.

Dodala je kako ih veseli da su i zagrebačke škole iskazale interes za uvođenje “ŠiZ”-a te smatra da je većina ravnatelja svjesna da je ovakav oblik edukacija za učenike više nego koristan. Ističe i da ravnateljima svakako treba podrška i pomoć osnivača i resornog Ministarstva kako bi se lakše riješili financijske i kadrovske okvire provedbe.

Popis škola PGŽ koje uvode Školu i zajednicu: Gimnazija Andrije Mohorovičića Rijeka, Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci, Gimnazija E. Kumičića Opatija, Srednja talijanska škola Rijeka, SŠ A. Barca Crikvenica, SŠ Delnice, SŠ A. Haračića Mali Lošinj, Hotelijersko-turistička škola Opatija, Obrtnička škola Opatija, Ekonomska škola M. Mirkovića Rijeka, Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci, Tehnička škola Rijeka, Pomorska škola Bakar, Prometna škola Rijeka, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, Strojarsko brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka i Željeznička tehnička škola Moravice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari