ŽENE - LIDERICE

“U borbi s koronavirusom najbolje prošle države koje su vodile žene!”, poruka je sjednice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova

Na 7. sjednici Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova predstavljena je tema „Žene i politika, ususret parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj“

O navedenoj temi govorila je zastupnica u Europskom parlamentu Romana Jerković:

„U Hrvatskoj je položaj žena općenito u društvu i njihova zastupljenost u politici, daleko od rodne uravnoteženosti i ravnopravnosti. A taj problem je društveno važno pitanje, pitanje demokracije, pokazatelj civilizacijskog razvoja društva, to je pitanje društvene solidarnosti. Jedna moderna i demokratska država kakva mi želimo biti, mora promovirati paritetnu demokraciju i omogućiti jednaka prava i mogućnosti za muškarce i žene. Vidjeli smo u situaciji borbe s koronavirusom kako su se najbolje uspjele obraniti one države koje su vodile žene, a žene su bile i na prvoj crti obrane, od medicinskih sestara, blagajnica, spremačica, trgovkinja.. “.

Iznijela je podatak kako su početkom ove godine od 152 zemlje samo 10 vodile žene, od ukupnog broja parlamentaraca u svijetu 75 posto su muškarci, od ukupnog broja tvrtki u svijetu 73 posto vode muškarci, na čelnim pozicijama glavnih svjetskih informativnih medija nalaze se 76 posto muškaraca. Živimo u društvu u kojem su žene zgurane na 25 posto prostora:

„Društvo nas gura u stereotipe, djecu učimo stereotipima i to je ono što moramo mijenjati i toj problematici prići sa više pozicija. Europska komisija je usvojila novu strategiju o ravnopravnosti spolova 2019.-2025. s ciljem borbe protiv stereotipa, rodno uvjetovanog nasilja, borbe za jednake plaće i mogućnosti na tržištu rada te jednaku participaciju žena i muškaraca u politici i na rukovodećim funkcijama“ rekla je Jerković te zaključila kako su se žene pokazale kao izuzetne liderice kojima treba dati prostora.

Predsjednica Povjerenstva Gordana Saršon je rekla kako se prema UN-ovom izvješću Women in Politics za 2019. godinu, Hrvatska nalazi na dalekom 98. mjestu u svijetu po broju žena u Saboru sa samo 20,5 posto, odnosno 31 žena u odnosu na 151 muškarca. Još je gora situacija što se tiče broja ministrica u Vladi, Hrvatska se prema UN-ovim podacima nalazi na 64. mjestu s 25 posto žena, odnosno njih 5 u odnosu na 20 muškaraca.

„Stvari nisu onakve kakve bi trebale biti i ovo je prilika da pozovemo sve političke stranke na konačnu, potpunu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova kako bi žene dobile onu važnost koja je potrebna da bi ušle u Parlament i izvršnu vlast. Činjenica je kada imamo situaciju blizu pariteta, tada se donose najbolje odluke. Nije posao žene da samo rađa djecu, već da brine o onome kako živi, gdje živi i sve odluke koje se donesu bez žena, a odnose se na žene su u pravilu protiv žena“ rekla je Saršon.

Žene su još uvijek podzastupljene na vodećim pozicijama diljem svijeta.

U parlamentima članica Europske unije ima prosječno 30 % žena, a 2003. ih je bilo 21 %. Najviše žena ima švedski parlament 47%, slijede Finska sa 42%, Belgija i Španjolska sa 40%, Austrija ima 37% žena u parlamentu, Danska i Portugal 36%, Italija 35%. To su podaci Eurostata za prošlu godinu. Prošle godine bile su tri premijerke – 11%, zapravo nikada uopće nije bilo više od četiri žene na toj poziciji u isto vrijeme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari