NA FILOZOFSKOM FAKULTETU

Galerija | U čast prof.dr.sc. Diani Stolac predstavljen Zbornik radova „Širinom filološke misli“

Na Filozofskom fakultetu predstavljen je Zbornik radova „Širinom filološke misli“, nastao kao dar kolega i prijatelja prof.dr.sc. Diani Stolac, povodom njezina odlaska u mirovinu.

Zbornik je skup četrdeset devet tekstova koji tematskom širinom i ozbiljnošću znanstvenoga pristupa pretpostavljaju širok krug čitatelja, kako znanstvenika, tako i studenata diplomskih i poslijediplomskih studija. Autori su svoje radove utemeljili na recentnim spoznajama i uz odgovarajuću znanstvenu metodologiju iznijeli mnoge ideje koje osvjetljavaju postojeća istraživanja iz različitih područja, prije svega iz povijesti jezika, dijalektologije, sintakse, morfologije, leksikologije, tvorbe riječi, stilistike, pragmalingvistike, etimologije, gramatikologije, dodira hrvatskoga s drugim jezicima, metodike i književne teorije.

Analizirajući tematsku relevantnost radova u Zborniku, dade se zaključiti da je riječ o zapaženome zborniku radova koji će zainteresiranomu čitatelju ponuditi ne samo promišljanja o rasponu tema kojim se u svojemu znanstvenu radu bavi Diana Stolac nego i razmatranja o vrlo širokim i aktualnim jezikoslovnim temama.

O Zborniku, ali i akademskoj karijeri prof.dr.sc. Diane Stolac govorili su pročelnik Odsjeka za kroatistiku dr.sc. Dejan Durić, dekan Filozofskog fakulteta prof.dr.sc. Aleksandar Mijatović, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci prof.dr.sc. Gordan Jelenić, akademkinja Silvana Vranić i dr.sc. Anastazija Vlastelić, a predstavljanju zbornika prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan.

„Profesorica Diana Stolac, čija sam predavanja imala zadovoljstvo i sama slušati, obiluje životnim, profesorskim i znanstvenim iskustvom te dubinom i strašću prema svemu što radi, no najviše prema svojoj najvećoj ljubavi – jeziku“, rekla je prilikom svog obraćanja zamjenica Krpan, i sama nekadašnja studentica profesorice Stolac. Dodala je kako je profesorica Stolac svojim akademskim radom, iskustvom i znanjem obogatila akademsku zajednicu u Rijeci, ali i Hrvatskoj i svijetu.

„Nije lako sažeti sva akademska i znanstvena postignuća profesorice Stolac u nekoliko rečenica, od znanstvenog djelovanja na području povijesti hrvatskoga jezika, sociolingvistike i nazivoslovlja, do projekata Riječki jezični krajolik i Hrvatska pisana baština od 18. do 20. stoljeća, kojima je obogatila naš kraj i pokazala nam kako da prepoznamo jezik u svom okruženju i sve njegove elemente koji čine riječki identitet. Dobitnica je i nagrade za životno djelo Zaklade Sveučilišta u Rijeci.

Ta i mnoga druga, samo su djelić postignuća profesorice Stolac koja je ljubav prema riječima, književnosti i jeziku preobrazila u životni poziv u najplemenitijem mogućem smislu, educirajući stručnjake i znanstvenike u području filologije. Istovremeno uvažavajući tradiciju, svoje prethodnike i mentore, ali gledajući uvijek u budućnost i potičući mlade kolege, znanstvenike i stručnjake, profesorica Stolac dala je neprocjenjiv i neizbrisiv doprinos visokom obrazovanju u svome području, kao rijetko tko prije nje“, istaknula je zamjenica Krpan zahvalivši profesorici Stolac na njenom velikom akademskom doprinosu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari