U četvrtak Javno izlaganje o strateškoj karti buke i scenarijima upravljanja bukom

Foto: Ilustracija (Riječanin)

U četvrtak, 19. listopada 2017. godine, u 18.30 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/prizemlje, održat će se Javno izlaganje o strateškoj karti buke i scenarijima upravljanja bukom.

U izlaganju će sudjelovati predstavnici Grada Rijeke te predstavnici tvrtke DARH 2 d.o.o. koja je izradila kartu buke.

Karta buke je dokument koji prikazuje podatke o postojećem ili predviđenom stanju buke na nekom području. Buka okoliša je štetan zvuk u vanjskome prostoru izazvan ljudskom aktivnošću i uključuje buku koju emitiraju: prijevozna sredstva, cestovni promet, pružni promet, zračni promet, pomorski i riječni promet te i postrojenja ili pak određeni zahvati. Mjerama zaštite od buke mora se spriječiti nastajanje prekomjerne buke, odnosno postojeća buka mora se smanjiti na dopuštene razine.

Svi gradovi koji imaju preko 100.000 stanovnika obavezni su izraditi Strateške karte buke namijenjene ocjenjivanju izloženosti stanovništva buci od različitih izvora i Akcijske planove upravljanja bukom namijenjene planiranju zaštite od buke. Analizom izloženosti riječkog stanovništva buci, Akcijskim planom je predloženo 54 područja na kojima će se upravljati bukom s ciljem njenog smanjenja. Za svako je izdvojeno područje pripremljen scenarij snižavanja i/ili upravljanja bukom. Za ukupno 54 područja izrađeno je 95 scenarija s ukupno 115 različitih mjera upravljanja bukom.

Na stranicama E-konzultacija Grada Rijeke otvoreno je i Savjetovanje s građanima o Akcijskom planu prema kojem će se u Rijeci provoditi mjere zaštite od buke, odnosno prema kojem će se na određenim lokacijama u gradu smanjivati prevelika buka. Mole se novinari da kroz svoje izvještaje o karti buke još jednom pozovu građane da se uključe u ovo Savjetovanje na gradskom portalu www.rijeka.hr

Naime, provođenjem Savjetovanja želi se utvrditi smatraju li građani da su predložene mjere smanjivanja buke na određenim lokacijama dostatne ili bi predložili i dodatna i drugačija rješenja i još neke lokacije u gradu koje ovim Akcijskim planom nisu posebno izdvojene, a za koje građani smatraju da su također ugrožene bukom.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću ostaje otvoreno do 4. studenog 2017. nakon čega će se svi pristigli prijedlozi i primjedbe uzeti u obzir te će se s obzirom na to izraditi izvješće i finalni dokument Akcijskog plana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views