POLOŽAJ ŽENA U ZDRAVSTVU

Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova: ‘Nužno osvijestiti vrijednost sestrinske struke’

Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo je sjednicu na temu položaja žena u zdravstvu kako bi se osvijestila uloga i vrijednost sestrinske struke.

Sestrinstvo je dominantno ženska profesija i najviše zastupljena u zdravstvenom sustavu. Unatoč svojoj nezamjenjivoj ulozi, zvanje medicinske sestre percipira se kao pomoćno zanimanje, istaknula je Mihaela Hoti, vijećnica Hrvatske komore medicinskih sestara PGŽ koja odgovornom smatra i rodnu terminologiju koja aludira na obiteljske, a ne profesionalne odnose.

Vijećnica Hoti istaknula je i kronični nedostatak medicinskih sestara u sustavu pred koje se stavljaju sve teži zadaci, posebno u situaciji pandemije COVID-19 virusa. Dolazi do sagorjevanja, odlaske u druge zemlje ili napuštanja struke, upozorila je Hoti i uputila apel za temeljiti pristup problematici kako bi se spriječila daljnja devastacija sustava zdravstva.

Temu su na sjednici predstavili su i predsjednica Podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara PGŽ Mirjana Lakić, predsjednica Povjerenstva za mlade liječnike HLK Marija Rogoznica i predsjednik Podružnice KoHOM-a za PGŽ Leonardo Bressan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari