MORE JE SIGURNO ZA KUPANJE

U Gradu Rijeci zadovoljni; Riječke plaže nikad spremnije i opremljenije za sezonu kupanja

Foto: Riportal/ Hrvoje Skočić

Riječke plaže, na kojima su izvedeni potrebni pripremni radovi i čišćenje, kao i prvo uzorkovanje kvalitete mora za kupanje, spremne su za sezonu kupnja, koja započinje 1. lipnja, rečeno je na gradonačelnikovom kolegiju.

Ispitivanje kakvoće mora za kupanje svake godine od sredine svibnja do rujna provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a sve godine. Prvo ovogodišnje uzorkovanje, provedeno na 17 riječkih plaža, pokazalo je većinom izvrsnu kvalitetu mora za kupanje, na četiri točke more je kvaliteta mora ocijenjena dobrom, a na dvije zadovoljavajućom.

Ispitivanje kakvoće mora

Radi se o pojedinačnim ocjenama, kojima se more razvrstava kao izvrsno, dobro i zadovoljavajuće, dok se na temelju godišnje i konačne ocjene more razvrstava kao izvrsno, dobro, zadovoljavajuće i nezadovoljavajuće. Kako je kazala pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, hrvatski propisi su stroži od europske direktive, pa tako ocjena nezadovoljavajuće po hrvatskim propisima i dalje znači zadovoljavajuću kvalitetu po europskoj direktivi.

VIDEO DANA:

U 2021. godini more na riječkim plažama se ispitivalo između 17. svibnja i 22. rujna te je ocijenjeno 220 uzoraka. Kakvoća mora na većini riječkih plaža, odnosno mjernih točki ocjenjena je pojedinačnom ocjenom izvrsno (85%), dobru kakvoću mora pokazalo je 12,27% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kantrida – dječja bolnica, Bivio – plaža, Bivio – Skalete), te po više uzoraka s plaža Kantrida – rekreacijski centar 3. Maj; Kantrida – zapad; Kantrida – istok, Kantrida – Vila Nora; Kantrida – bazen istok; Bivio – Dom umirovljenika; Kantrida – bazen i Plaža ispod nogometnog igrališta), a ocjenu zadovoljavajuće ima 2,73% uzoraka (po jedan uzorak s plaža Kantrida – rekreacijski centar 3. Maj; Kantrida – istok; Glavanovo – istok, te dva uzorka Bivio – plaža).

Jednokratna onečišćenja

Tijekom 2021. godine zabilježena su iznenadna, jednokratna onečišćenja kod hotela Jadran i na plaži Glavanovo zapad (16. kolovoza 2021.), no niti u jednom slučaju nisu zabilježene povišene koncentracije indikatorskih bakterija u kupališnoj zoni.

Najproblematičnije riječke plaže tj. one koje imaju povećano mikrobiološko opterećenje unazad više godina su plaže na području Kantride, na obalnoj liniji od plaže Bazen – zapad do Rekreacijskog centra 3. maj. U izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ predložene su i određene mjere kako bi se točno definirao izvor onečišćenja predmetnih lokacija. Grad Rijeka putem KD Vodovodi i kanalizacija ulaže značajna sredstava u poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, a s ciljem povećanja stupnja zaštite izvorišta pitke vode i smanjenje zagađenje mora.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo kvalitetom mora za kupanje u 2021. godini te istaknuo kako podaci pokazuju kako je more sigurno za kupanje na svim plažama na području Rijeke.

Čišćenje i održavanje plaža kao priprema za sezonu kupanja

Govoreći o održavanju plaža i aktivnostima na osiguranju sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja na plažama uoči sezone kupanja, pročelnica Odjela za komunalni sustav Maja Malnar istaknula je kako je većina planiranih pripremnih radnji dovršena, a broj sadržaja na riječkim plažama veći nego proteklih godina. Primjerice, radovi na prilagodbi zapadnog platoa plaže Ploče osobama s invaliditetom vrijedni  457 tisuća kuna nisu započeli iz razloga što na dva pokrenuta javna natječaja nisu pristigle valjane ponude te se planiraju izvesti nakon sezone kupanja.

Sukladno Planu upravljanja pomorskim dobrom za 2022. godinu osigurano je 860.000,00 kn, a sukladno Programu održavanja komunalne infrastrukture (iz sredstava komunalne naknade) osigurano je 1.085.000,00 kn, što ukupno iznosi 1.945.000,00 kn za održavanje plaža.

Radovi uključuju, primjerice, dohranjivanje plaža šljunkom, održavanje objekata i opreme poput nužnika, tuševa, kabina za presvlačenje, sportske opreme ili pak rampi za ulazak u more za osobe s invaliditetom, građevinsko-obrtničke radove za sigurno korištenje plaža i prilaza plažama i sl.

Čišćenje plaža podrazumijeva jednokratno čišćenje plaža uoči sezone od krupnog i sitnog otpada uoči sezone kupanja, a tijekom sezone kupanja svakodnevno čišćenje plaža, pražnjenje košarica za otpad, kao i održavanje čistoće sanitarnih čvorova i kabina za presvlačenje.

Što se tiče osiguravanja sportsko-rekreacijskih i ugostiteljskih sadržaja, do sada je izdano 31 koncesijsko odobrenje. Postoji mogućnost da ponuda bude još i bogatija, budući da izdavanje koncesijskog odobrenja nije ograničeno rokom.

Kao i prethodnih godina bit će organizirana spasilačka služba u sezoni kupanja na plaži za osobe s invaliditetom u uvali “Kostanj”, za što će se iz proračuna izdvojiti 100 tisuća kuna, uz dodatnih 10 tisuća kuna za potrošni materijal.

Mnoštvo događanja u Rijeci u lipnju

Usvojen je zaključak o pokroviteljstvu Grada Rijeke nad organizacijom 23. manifestacije Fiumanka 2022., koja se održava od 7. do 12. lipnja i u riječku luku donosi mnoštvo sportsko-zabavnih događaja.

Također, u organizaciji Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije od 12. do 15. lipnja održati niz raznovrsnih događanja posvećenih obilježavanju Dana grada Rijeke i proslavi blagdana njenog zaštitnika – svetoga  Vida.

Sva se ova događanja naslanjaju na niz aktivnosti koje su započele krajem svibnja, kao što je Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare 2022 i Međunarodni eno-gastro festival WineRi. Gradonačelnik Rijeke Filipović izrazio je uvjerenje kako će mnogobrojna događanja u lipnju, u kada će Rijekom proći i dječja i međunarodna karnevalska povorka privući ne samo mnogobrojne građane Rijeke i okolice, već i mnogobrojne turiste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari