U HARTERI, RUŽIĆEVOJ I VODOVODNOJ ULICI

U Harteru na Kvarteru! Ove subote zabavno cjelodnevno druženje u Harteri – pogledajte cjelokupni program

Foto: Matthias Einhoff

Događanjem “U Harteru na Kvarteru” želi se ukazati na neke od brojnih potencijala ovog dijela grada

Mjesni odbor Hartera, zajednica u nastajanju koja stoji iza projekta Kvartera što se do listopada 2020. provodi na širem području Hartere, kao dio programskog pravca Slatko i slano projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, 27. lipnja najavljuje prvo u nizu ljetnih javnih događanja – cjelodnevno druženje pod nazivom “U Harteru na Kvarteru”, uz radne akcije i tematske šetnje u Harteri te Vodovodnoj i Ružićevoj ulici.

Preuzevši termin mjesni odbor u značenju formalnog oblika neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima, neformalna zajednica MO Hartera koju zasad čine organizatori projekta Kvartera, riječke udruge i inicijative te zainteresirani pojedinci i pojedinke, želi pokrenuti rasprave o budućnosti prostora bivše tvornice papira te područja Vodovodne i Ružićeve ulice.

Aktivnosti kojima će to činiti do kraja projekta, a za nadati se i u budućnosti, uključuju manje komunalne, urbane, sportske, kulturne i zabavne akcije, s ciljem povezivanja ljudi s ovim povijesno važnim gradskim područjem i istraživanja potencijala za njegov sudionički, kulturno-umjetnički i urbani razvoj.

Događanjem “U Harteru na Kvarteru” kroz niz dnevnih aktivnosti u izvedbi dosadašnjih lokalnih partnera projekta i samih građana i građanki Rijeke želi se ukazati na neke od brojnih potencijala ovog dijela grada.

Foto: Robert Veselko

Od radnih akcija do vođenih šetnji

Program počinje već u 11 sati radnim akcijama uređenja, čišćenja i oslikavanja prostora. Tijekom dana udruge i inicijative MO Hartera predstavit će ideje o tome kako koristiti prostor: Skateboard klub Kvarner predstavit će svoje aktivnosti i skejterske elemente, Pčelarska udruga Milutin Barač postavit će nekoliko košnica na terasi Marganovo i govoriti o mogućnosti uzgoja pčela u urbanim područjima, u Cafe baru “Skradin” održat će se turnir u briškuli, RiUse centar Saveza udruga Molekula predstavit će urbani namještaj u njihovoj izradi a Tranzicijska inicijativa Rijeka postavit će samonavodnjavajuću gredicu.

Planirane su i tri vođene šetnje područjem Hartere, Vodovodne i Ružićeve ulice. Prva, predviđena za stanovnike kvarta, kreće u 11 sati rutom od Cafe bara “Skradin” u Vodovodnoj ulici. Druga kreće u isto vrijeme s platoa kod Hotela Continental, u organizaciji programa “Kortil uživo” Galerije Kortil HKD-a na Sušaku, te vodi po povijesti Sušaka i Hartere. Treća, tu organizaciji Kvarta za 5, počinje u 17 sati, s polaskom kod Cafe bara “Skradin” te vodi do “Planinarskog doma” na Marganovu.

U 17 sati krenut će i “Z bičikleton na Kvarteru”, vođena biciklistička tura prvom gradskom biciklističkom rutom, s polaskom s platoa kod Hotela Continental. Za prijave, zainteresiane se upućuje da posjete Facebook stranicu projekta, www.facebook.com/mohartera.

Prostor za izlet rekreaciju i druženje

Harteru se sugrađanima i sugrađankama želi približiti i kao prostor za izlet, rekreaciju i druženje, pa su posjetitelji pozvani na roštilj koji mogu sami pripremiti, te na druženje uz glazbu koju će tijekom cijelog dana, do 22 sata navečer, puštati kolektiv Radia Roža i lokalni DJ gosti.

Projekt Kvartera zajednički provode udruga Urbani separeDeltaLab – Centar za urbanu tranzicijuarhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano. U projektu sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci i pojedinke, a popis zasad uključuje Galeriju Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarsku udrugu Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijsku inicijativu Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Rožu i Kvart za 5.

Kvartera koristi metodologiju međunarodne mreže Citytoolbox, edukativne platforme koja građane u zajednici potiče da preuzmu aktivnu ulogu u transformaciji grada nudeći im praktični know-how u obliku isprobanih i provjerenih alata te potičući razmjenu znanja, pri čemu nastaje i svojevrsni vodič za promjene koji se može primijeniti na lokalni kontekst.

Raspored programa

  • 11:00 – Početak radne akcije, kod hale Marganovo
  • 11:00 – Street art aktivnosti, kod hale Marganovo
  • 11:00 – “Kvartovska ćakula” – vođena šetnja Vodovodnom do Hartere za susjede, polazak kod Cafe bara “Skradin”; vodi Kvart za 5
    Prijavehttps://forms.gle/NotkJkgZisnGuXTD8
  • 11:00 – “Kortil uživo” – vođena šetnja Galerije Kortil HKD-a na Sušaku po povijesti Sušaka i Hartere, polazak s platoa kod Hotela Continental
    Prijavehttps://forms.gle/NotkJkgZisnGuXTD8 
  • 13:00 – Harterska maneštra za volontere, kuhaju Food not Bombs
  • 14:00 – Ispecite svoj roštilj uz pomoć barba Drage
  • 15:00 – Fjaka i šljaka
  • 15:30 – Skateboard klub Kvarner predstavlja…
  • 16:00 – Pčelarska udruga Milutin Barač predstavlja…
  • 16:00 – Turnir u briškuli, u Cafe baru “Skradin”
  • 17:00 – “Velika poučna šetnja”, polazak iz Vodovodne ulice kod Cafe bara “Skradin” do “Planinarskog doma” na Marganovu
    Prijave: https://forms.gle/NotkJkgZisnGuXTD8   
  • 17:00 – “Z bičikleton na Kvarteru”, biciklistička tura prvom gradskom biciklističkom rutom, polazak s platoa kod Hotela Continental.
    Prijave: https://forms.gle/NotkJkgZisnGuXTD8
  • 17:00 – Savez udruga Molekula (RiUse centar) predstavlja…
  • 18:00 – Tranzicijska inicijativa Rijeka predstavlja: Samonavodnjavajuću gredicu, kod Plodina cijeli dan – glazba Radio Rože, uz lokalne DJ goste

Želite li sudjelovati u izradi mozaika, urbanog namještaja, bojanju košnica, izradi urbane gredice i skejterskih elemenata, ili drugačije volontirati na događanju?

Prijavite se na poveznici:  https://forms.gle/A39EiREA8hmd4vBw7

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari