U HKD-u na Sušaku svečano otvorena Revija lutkarskih kazališta

Foto: GKL

U atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku svečano je otvorena 24. Revija lutkarskih kazališta Rijeka na kojoj će recentne lutkarske predstave i neke od suvremenih tendencija u lutkarstvu prikazati 11 kazališta iz šest zemalja.

Reviju je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir istaknula je kako će ovogodišnja revija prikazati raznolike lutkarske poetike i suvremene tendencije u lutkarstvu, predstavama koje progovaraju o temama današnjeg vremena, a tiču se kako djece tako i odraslih.

Tijekom revije, do 11. studenoga, će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Gradskom kazalištu lutaka Rijeka biti prikazane predstave kazališta iz Finske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te šest predstava hrvatskih kazališnih kuća.

U popratnom programu Revije postavljene su i dvije izložbe: „90 godina UNIMA-e“ i „Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.“ Izložba “90 godina UNIMA–e” autora Livije Kroflin i Ivana Špoljareca oslikava rad svjetskog udruženja lutkarskih kazališta, dok se izložba autorice Antonije Bogner Šaban “Lutke osvajaju Hrvatsku 1920″ osvrće na početke lutkarstva u Hrvatskoj.

U popratnom programu su predstava u nastajanju “Carevo novo ruho”, koju u suradnji s publikom pripremaju Lutkovno gledališče Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka te Dječja lutkarska radionica i igraonica, a dio revije je i program EPK na reviji, s istraživačkim i inovativnim pristupom lutkarstvu, namijenjen je različitim dječjim uzrastima.

Publika će ocjenjivati sve predstave i dodijeliti nagradu publike. Reviju lutkarskih kazališta organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views