BEZ VEĆIH OKUPLJANJA

U inat koroni: U Rijeci najavljen bogat program Dana sv. Vida!

Program Dana sv. Vida – zaštitnika grada Rijeke od 10. do 15. lipnja odvijat će se u nešto skromnijem obliku nego prethodnih godina zbog mjera vezanih uz epidemiju koronavirusa.

Zajednički program obilježavanja Dana grada Rijeke najavili su voditeljica Kabineta gradonačelnika Rijeke Doris Šajn te rektor Katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić. Program je ove godine, istaknuli su, zbog napora da se održi povoljna epidemiološka slika u Rijeci i cijeloj Hrvatskoj, planiran kako bi se izbjegla veća okupljanja građana, ali uz dostojanstvenu proslavu.

„Vodeći se preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite PGŽ-a, odlučili smo da se središnja proslava, umjesto na sam blagdan sv. Vida, održi dan ranije, u nedjelju, 14. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje ispred katedrale sv. Vida, na Trgu Grivica, predvodit će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, a za razliku od prethodnih godina nažalost neće biti organizirana procesija“, kazao je msgr. Matičić.

Proslava blagdana započinje trodnevnicom, od četvrtka 11. lipnja do 13. lipnja, kada večernja misna slavlja u Katedrali sv. Vida predvodi rektor Bogoslovnog sjemeništa “Ivan Pavao II.” u Rijeci, vlč. mr. Mario Gerić, a propovijedaju đakoni vlč. Mihael Mustač, vlč. Marko Pavlinović i vlč. Ivan Devčić.

Središnjeg dana proslave, u nedjelju, 14. lipnja, u 9.30 sati u Katedrali sv. Vida održat će se sveta misa na talijanskom jeziku, koju predvodi vlč. mr. Gerić, dok će i 11 sati svečano euharistijsko slavlje uz dodjelu Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima predvoditi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić. S obzirom na veliki jubilej, proslavu 20. obljetnice Riječke nadbiskupije i biskupskog posvećenja mons. dr. Ivana Devčića, ove će se godine dodijeliti 11 umjesto tradicionalnih deset medalja.

Zahvalivši se Riječkoj nadbiskupiji na dosadašnjoj suradnji u organizaciji Dana sv. Vida, voditeljica Kabineta gradonačelnika Šajn kazala je kako će svjetovni dio proslave zbog novonastalih okolnosti uključivati nešto manje programa, vodeći se preporukama da se što veći broj događaja održava na vanjskim prostorima.

Na glavnoj pozornici na Korzu koncerte će održati grupa Grooversi, Mješoviti pjevački zbor „Rijeka – Sempre Allegro“, Zbor „EPK Rijeka 2020“, klapa Nevera te  acoustic dua The Blondes. Iako će izostati već tradicionalni nastupi djece na Korzu, pripremljen je program i za najmlađe – predstava Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Izgubljena priča: Ivica i Marica“ na glavnoj pozornici te projekcija animiranih filmova Baltazar – kojima je Grad Rijeka poslužio kao inspiracija za Baltazargrad – na Čajnom trgu.

Ove će godine biti održane i vođene ture gradom, koje su proteklih godina izazvali veliko zanimanje građana. Razgled grada na temu „Portret grada Rijeke – pogled s Molo Longa“ vodit će Theodor de Canziani, a s temom „Crkve i samostani u starom gradu“ Goran Moravček iz Udruge Fluminensiana. Antituristička tura „Ma ča opet ste tu, dobrodošli u Prijestolnicu“ je bus tura kojom gosti putuju kroz izvedbu riječkim turističkim autobusom, a izvode je glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić.

Iz programa izdvajamo i dvije izložbe – izložbu fotografija „Rijeka u sjećanju“ u Galeriji Principij te  izložbu skulptura „Simboli grada Rijeke“ Antona Tonyja Ambrozicha u Galeriji Garbas.

Svečana akademija u povodu Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke održat će se u ponedjeljak, 15. lipnja u 19.30 u HNK Ivana pl. Zajca, uz ograničeni broj sudionika. Nažalost, ove se godine neće moći održati tradicionalna Gastrofešta, ali s namjerom da se ovaj gastronomski događaj održi najesen.

Za djecu s imenom zaštitnika grada Rijeke sv. Vida bit će organiziran tradicionalni prijem, no ove će godine gradonačelnik primiti samo djecu rođenu od prošlogodišnje proslave, dok će poklone za svu ostalu djecu biti moguće preuzeti u gradskoj upravi.

U prigodi Dana sv. Vida do 15. lipnja na Korzu se održava prigodni prodajni sajam u povodu Dana sv. Vida, a od 15. do 19. lipnja u Paleti Art izložba rukotvorina riječkih kreativaca i besplatne prezentacije hobby tehnika.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views