KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Župan Komadina: “Recentne Orbanove izjave dokaz su da svaka zemlja ima svoj HDZ”

Župan Zlatko Komadina današnji redovni susret s novinarima započeo je pozdravom i dobrim željama svim maturantima koji su danas započeli sa završnim ispitima državne mature

Poželio im je puno uspjeha te rekao kako vjeruje da će sve što je pred njima savladati, iako im okolnosti završetka srednjoškolskog obrazovanja ne idu na ruku, niti su bile lake.

Župan se osvrnuo i na izjave mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Recentne izjave premijera Orbana dokaz su da svaka zemlja ima svoj HDZ. Jer „hdzovci“ su poznati po konzervatizmima, po nacionalizmima, a to je pokazao i gospodin Orban. Ono što je važno reći da mi u Hrvatskoj volimo i Mađare i Austrijance i Slovence, sve koji dolaze na naš Jadran kao turisti i u tom kontekstu Jadran je i njihovo more. A premijer Orban bi trebao znati da je jedno od najčešćih mađarskih prezimena Horvat pa nikome od nas ne pada na pamet reći da je Budimpešta Hrvatska“, kazao je župan.

U osvrtu na aktualne županijske teme istaknuo je da je Proračun upućen u javnu raspravu te da je njegova težina 1,3 milijarde kuna.

„A kada se tome dodaju i proračuni županijskih lučkih uprava i ŽUC-a, penje se preko 1,5 milijardi. Tolika je težina obrtaja sredstava za koje odgovaramo, a tu je i stotinu pravnih osoba kojima smo nadležni. To samo dokazuje veliku izloženost Županijskog proračuna udarima sa svih strana i vrlo je važno kvalitetno poslovanje svakog subjekta kojem je Županija osnivač. Naši izvorni prihodi su relativno nedostatni za pokriće svih mogućih anomalija u proračunima korisnika koji često nastaju bez njihovog utjecaja kao što je bila ova korona kriza te smanjenje poreznih i drugih davanja. Mi smo uspjeli premostiti tu situaciju kroz rebalans, nadamo se da će on izdržati kroz cijelu ovu godinu te da neće na jesen trebati ići u neke značajnije korekcije“, rekao je župan.

Osvrnuo se i na dnevno politička zbivanja konstatacijom kako je evidentno da smo u izborima gledajući količinu zastupljenosti vladajuće stranke u pojedinim medijima te iskazao nadu da će i ostali koji se nadmeću u izbornoj utakmici u tim medijima imati jednake šanse.

Pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je o izmjeni odluke o prihvaćanju nastavka razvojnog ciklusa projekta „Lječilišni centar Veli Lošinj“ s prijedlogom financiranja 3. faze, budući je došlo do pomicanja planirane dinamike radova.

Podsjetila je da je odlukom Županijske skupštine prihvaćeno financiranje 3. faze projekta revitalizacije:

„Rekonstrukcija dogradnja i nadogradnja objekta Park 2 i kuhinja“ u ukupnom iznosu od 22.488.679,95 kn. Radovi su inicijalno trebali započeti krajem 2019. godine, no zbog tehničkih razloga, a potom i korona krize radovi su započeli tek u svibnju. Zbog toga je dinamički i financijski plan bitno promijenjen. Neutrošena sredstva, osigurana u Proračunu Primorsko – goranske županije za 2019. godinu, prenijeta su u 2020. godinu. Sredstva planirana u 2020. godini neće biti moguće utrošiti u cijelosti, već je potrebno razliku osigurati u 2021. godini. Od ukupno 10 milijuna kuna koliko se za taj projekt planira usmjeriti decentralizirana sredstva, zbog odluke da se sredstva DEC-a ne mogu prenositi van planiranog razdoblja financiranja, utrošit će se samo 6 milijuna, a preostalih 4 biti će preusmjereno drugim županijskim zdravstvenim ustanovama, Domu zdravlja, thallasotherapijama Opatija i Crikvenica te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač osvrnula se na 100 dana korona krize te se zahvalila svim djelatnicima ustanova socijalne skrbi što su bili na visini zadatka, stručni i profesionalni.

„Zahvaljujući njima, ali i činjenici da smo tri tjedna ranije od preporuka resorne ministrice i nacionalnog stožera zatvorili te ustanove za posjetitelje, nismo imali prodora virusa niti u jedan od domova, kako županijskih tako i privatnih, niti u druge ustanove socijalne skrbi. A riječ je o ustanovama koje skrbe o preko 2.500 korisnika“, istaknula je pročelnica Marač.

Pohvalila je i rad epidemioloških službi Nastavnog zavoda koje su provodile testiranja po domovima te rekla kako se s popuštanjem mjera ide postupno uz i dalje ograničene posjete korisnicima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari