ZDRAV ŽIVOT DJECE

U kastavskom vrtiću od ove godine djeluje i sportska skupina

Igraj, skoči, trči, planinari… i nauči živjeti zdravo

Djeca imaju na raspolaganju sportsku dvoranu u dva termina tjedno, a za sve ostale aktivnosti koriste gradske ulice i trgove i predivnu šumu

U kastavskom vrtiću „Vladimir Nazor“ od ove godine djeluje i sportska skupina u objektu koji se nalazi u jezgri starog grada. Djeca uz sve prirodne resurse imaju mogućnost korištenja sportske dvorane. Odgajateljice Marina Kefelja i Sandra Troskot-Ugrčić ističu kako je svakodnevno kretanje jedan od istaknutih preduvjeta u održavanju uravnoteženog stanja organizma i razine zdravlja općenito, a posebice kod djece rane i predškolske dobi.

Primjereni kineziološki programi i sadržaji već od najranije dobi su vrlo djelotvoran način da dijete počne razvijati zdrav način života u ranom djetinjstvu. Jedan od zadataka kinezioloških programa i sadržaja jest razviti svijest o potrebi tjelesnog vježbanja. Program se provodi svakodnevno, integriran je u redovan odgojno-obrazovni program, a namijenjen je djeci predškolskog uzrasta od navršene treće godine do polaska u osnovnu školu, ističu.

Stručni kadar koji provodi program su odgajatelji sa završenim dodatnim edukacijama iz sporta te magistar kineziologije koji se uključuje po potrebi u procesu planiranja programa i provedbe. Planirani boravci u sportskoj dvorani odvijaju se dva puta tjedno, u trajanju po 40 minuta. Motorički sadržaji u sportskoj dvorani ostvarivat će se kroz elementarne igre, poligone prepreka, opće pripremne vježbe i igre s pokretima. Svakodnevno tjelesno vježbanje provodi se sukladno potrebama, psihofizičkim karakteristikama i interesima djece. Operativni program sportskih aktivnosti uključuje elemente sportova kao što su: atletika, nogomet, gimnastika, rukomet…

U realizaciju programa uključeni su različiti prostori: unutarnji prostor sobe dnevnog boravka, ali i vanjski prostori (balkon, dvorište, sportska igrališta i dvorane, parkovi, livade i šume).

Od jeseni u skupini „Školjkice“ započeli smo s realizacijom eksperimentalnog redovitog cjelodnevnog programa obogaćenog specifičnim sadržajima sporta. Aktivnosti tjelesnog vježbanja provodimo svakodnevno kroz različite aktivnosti kao što su: mikropauze, jutarnja tjelovježba, opće pripremne vježbe, elementi joge i opuštanja, igre s pokretima, šetnje, boravci na vanjskom prostoru. Boravke na vanjskom prostoru provodimo i u kastavskoj šumi, planinareći stazama i šetnicama. Učimo i o osnovama planinarenja i orijentacije u prirodi prateći planinarske markacije koje nas vode na kontrolnu točku Riječke planinarske obilaznice. Idemo na kulu Žudiku, ali i na Majev vrh, Malikove pute i šumu Loza. Početkom veljače, a sukladno ublažavanju epidemioloških mjera, dva puta tjedno koristimo i sportsku dvoranu Matija Katalinić u Kastvu.

Za boravke u dvorani prethodno planiramo različite sadržaje sukladno inicijalnim testiranjima motoričkih sposobnosti djece. Promišljajući o važnosti tjelesnog vježbanja, ne samo kao očuvanja zdravlja, već i kao temelja za stjecanje važnosti navike svakodnevnog kretanja, planiramo i boravke djece na vanjskom prostoru. Tako su u ostvarivanje sadržaja programa uključene livade, šume, Crekvina, parkovi i nogometno igralište. Kroz bavljenje sportskim aktivnostima djeca razvijaju važne kompetencije potrebne za cjeloživotno učenje. Razumijevanje pravila elementarne ili ekipne igre, dogovor i podjela različitih uloga među suigračima, te razvijanje svijesti o tijeku igara preduvjet su i za razvoj socioemocionalnog razvoja te razvoja građanske kompetencije, kažu odgajateljice zadovoljne što su realizirale i poludnevni izlet na snijegu.

Specifičnosti boravka na snijegu poseban je i potreban kako bi vlastito tijelo pripremili za drugačije oblike kretanja od onih svakodnevnih koja uključuju hodanje, trčanje i skakanje po čvrstoj podlozi. Tijekom boravka na snijegu djeca su imala priliku isprobati kako je to trčati po snijegu, sanjkati se niz padinu, održavati ravnotežu i koordinaciju na sanjkama, te na koje načine hodati po dubokom, neugaženom snijegu gdje nam je svaki korak mnogo teži.

VIDEO DANA:

Umjetničke radionice

Kastavski mališani pokazali su i veliki interes za umjetničke radionice Saše Jantoleka koje su se provodile u novom objektu Smarties u Tometićima. Suradnja između umjetnika i vrtića traje duže vrijeme uz obostrano zadovoljstvo.

Djeca su oduševljena radionicama i rado sudjeluju. Ovaj put smo radili ribice na šper ploči gdje sam napravio oblik i onda objasnio kako se ona može oslikati i s kojim bojama. Djeca su rado uzela kistove i bojala ribice u više slojeva i boja. Bili su zadovoljni jer su brzo zapamtili i boje i način slikanja. Nakon toga su došli u moj atelje, razgledavali i vidjeli kako izgledaju ostali radovi. Nadam se da će se suradnja nastaviti jer je rad s djecom neprocjenjiv, rekao nam je Saša Jantolek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari