ZAJEDNO DO BOLJITKA

U Kastvu potpisan sporazum o izgradnji zajedničkog groblja Kastva i Viškova

Dvije jedinice lokalne samouprave ulaze zajedno u rješavanje javnih usluga na svojim područjima

Gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac i načelnica Općine Viškovo Sanja Udović potpisali su u Kastvu Sporazum o reguliranju međusobnih odnosa kod zajedničke izgradnje komunalne infrastrukture – Novog groblja Kastav i Groblja Ćikovo te određivanja načina upravljanja i održavanja što je ujedno temelj za osnivanje zajedničkog komunalnog društva.

Sporazumu o reguliranju međusobnih odnosa kod zajedničke izgradnje komunalne infrastrukture – Novog groblja Kastav i Groblja Ćikovo prethodila je analiza predloženog modela i odluke Općinskog i Gradskog vijeća.

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

Zajedno u rješavanje javnih usluga

“Dvije jedinice lokalne samouprave ulaze zajedno u rješavanje javnih usluga na svojim područjima. Potpisivanjem ovog sporazuma pokazujemo da imamo volje na isti način rješavati i neke druge teme s ciljem većeg zadovoljstva naših stanovnika i povoljnijih usluga za korisnike. I Viškovo i Kastav imaju sve veći broj stanovnika stoga je suradnja na ovakvim projektima nužna.”, kazao je gradonačelnik Matej Mostarac.

“Općina Viškovo je razmatrala dvije lokacije no izgradnja novog groblja na granici s gradom Kastvom pokazala se najboljim rješenjem. Lokacija je dostupna našim mještanima i dugoročno rješavamo kapacitete za narednih sto godina. Ovim sporazumom definirane su faze i obveze svake pojedine lokalne samouprave kako bi što prije omogućili ukope mještanima Viškova.”, istaknula je načelnica Sanja Udović.

Zajedničko upravljanje dugoročno najisplativije i najefikasnije

Izrađena analiza upravljanja grobljima na području Općine Viškovo i Grada Kastva ukazuje da je zajedničko upravljanje dugoročno najisplativije i najefikasnije.

Opći cilj projekta je poboljšanje komunalnog standarda kako bi se zadovoljilo rastuću potrebu lokalnog stanovništva, amortizirali efekti naglog rasta stanovništva na urbanizam, racionalnije koristilo proračunska sredstva te potaknulo malo i srednje poduzetništvo, privukla ulaganja, unaprijedio potencijal te bolje upravljalo i zaštitilo prirodne resurse i tako doprinijelo uravnoteženom regionalnom razvoju i održivo upravljalo prostorom.

Nositelji projekta Općina Viškovo i Grad Kastav na temelju analize i s aspekta ekonomske isplativosti donose odluku o osnivanju zajedničkog komunalnog društva i zajedničkog upravljanja grobljima te osiguravaju financiranje svih troškova osnivanja komunalnog društva.

Temeljni doprinosi projekta su povećanje komunalnog standarda, potencijalne financijske uštede u proračunima Općine Viškovo i Grada Kastva, efikasnija upotreba resursa i poboljšan nadzor nad utroškom sredstava.

Uskoro doći do nedostatka slobodnih grobnih mjesta

Na području Općine Viškovo vidljivo je da će uskoro doći do nedostatka slobodnih grobnih mjesta. Prostor planirane gradnje Groblja Viškovo – Ćikovo smješteno je na zapadnom dijelu Općine Viškovo, na samoj granici s područjem Grada Kastva. U neposrednoj blizini prolazi županijska cesta Ž5021 kao i cesta namijenjena pristupu groblju Kastav.

Problem nemogućnosti daljnjeg širenja i ograničenog kapaciteta Gradskog groblja u centru Kastva, Grad Kastav uspješno je riješio kroz investiciju u Novo groblje Kastav. U prvoj i drugoj fazi izgrađena je mrtvačnica, dva ukopna polja i pristupna cesta s parkiralištem, a nakon potpisivanja sporazuma kreće se u treću fazu, zajedničke izgradnje trećeg ukopnog polja.
Ukupni investicijski troškovi procijenjeni su 14 milijuna EUR-a s PDV-om i odnose se na cjelokupno razdoblje životnog vijeka zajedničkog groblja (105 godina).

Planirana investicija odnosi se na ulaganje na području Novog groblja Kastav, odnosno planiranog groblja Ćikovo i odnosi se na izgradnju infrastrukture groblja, nabavku opreme te troškove osnivanja komunalnog društva koje bi upravljalo grobljima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari